Till innehållet

Massetjärnsparken

Parken runt Massetjärn i centrala Mölnlycke är ett omtyckt och välbesökt rekreationsområde. Här samsas ståtliga, tjocka ekar med stora gräsmattor och vassbäddar. Parken genomkorsas av promenad- och cykelvägar mellan centrum och fabrikerna. Ett arbete pågår för att ta tillvara och utveckla parken.

.

Mellan Hulebäcksgymnasiet, Wendelsberg och Mölnlycke Fabriker ligger Massetjärnsparken. Grönområdet som omsluter Massetjärn är populärt att promenera i oavsett om man rastar hund, sportar eller har picknick. Årets skiftningar kan följas både i vattnet och i naturen runt tjärnen.

Inslag i parken

Historiska vingslag gör sig påminda av de runt 200 år gamla ekarna i nordöstra delen av parken. En av dem är utsedd till ett så kallat evighetsträd och ska bevaras så långt det är möjligt.

I området söder om den vassinramade tjärnen glänser konstverket En väv av vågor ikapp med vattnet. På norra sidan finns en beachvolleyplan och stora öppna gräsytor för brännboll och andra spontana aktiviteter. Vid den östra parksidan kan man sätta sig ner och njuta av utsikten över tjärnen från trädäcket på Viola Gråstens plats.

Färgbad

Från parken kan man se den ståtliga huvudbyggnaden på Wendelsbergs folkhögskola, på 1800-talet byggd som bostad åt Bruno Wendel, fabrikschef på Mölnlycke fabriker. När textilproduktionen ännu var igång kunde allmänheten se vilken färg tygerna i fabriken färgades med eftersom vattnet som rann ut under fabrikerna och vidare till Massetjärn var färgat i olika kulörer. Färgerna är sedan länge borta.

Dialog grund för fortsatt utveckling

Under slutet av 2021 hölls en digital medborgardialog kring Massetjärnsparken för att se hur platsen kan utvecklas framöver. Hundratals invånarförslag kom in om Massetjärnsparken.
Sammanfattning av Massetjärnsdialogen Pdf, 12.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Under 2023 ska arbetet med en visionsbild för Massetjärn fortsätta. Målet är fysiska åtgärder som förhöjer parken ytterligare och där behoven av rofylldhet och aktivitet kan samsas.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-12-07