Njut av vitsippor i ädellövskogen, härliga bad eller en skön skridskotur på Rådasjön.
Naturstigen på Labbera är två kilometer lång. Foto: A. Sigvardsson
Rådasjöns naturreservat består, förutom av själva sjön, av omgivande landmiljöer med strandskogar, öppna betesmarker och ädellövskogar med framförallt ek. Hela området är ett väl bevarat exempel på en västsvensk högreståndsmiljö kring Råda säteri och tillsammans med angränsande Gunnebo slott formas en biologiskt och kulturhistoriskt mycket värdefull helhet. I naturreservatet ingår flera värdefulla naturtyper som numera har liten utbredning i Sverige. Rådasjöns naturreservat är 351 hektar och ligger i nära anslutning till tätorterna Mölnlycke och Mölndal.
Syftet är att bevara och utveckla områdets biologiska värden i form av helhetsmiljön kring Rådasjön samt dess värdefulla landskapstyper, rödlistade och sällsynta arter. Den kulturhistoriskt värdefulla helhetsmiljön kring Rådasjön och Råda säteri ska bevaras, och även områdets stora värden för friluftslivet och allmänhetens möjligheter till naturupplevelser.
Känn er välkomna att besöka Rådasjöns naturreservat men tänk på att det inte är tillåtet att:
Det är vidare förbjudet att utan kommunens tillstånd:
Med utgångspunkt från Råda säteri finns goda möjligheter till promenad, motion, naturupplevelser och rekreation. Den två kilometer långa naturstigen på halvön Labbera, har skyltar som berättar om naturen du passerar. Du får också veta mer om det som finns på halvöns topp. Utmed naturstigen finns naturfrågor att lösa.
Målgruppen för Naturfrågan Mölnlycke är i första hand barn och ungdomar i åldern 8-15 år, men det har visat sig att både äldre och yngre blir inspirerade att lära sig mer om naturen. Använd gärna frågorna som en del i undervisningen i skolan eller för, dig som är turist, att utmana varandra under ett besök vid Råda säteri.
Naturfrågan är resultat av ett Leaderprojekt inom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Naturfrågan Mölnlycke. Foto: A Sigvardsson.
Runt Rådasjön finns en 12 kilometer lång markerad slinga. Den största delen av sträckan är på grusade naturstigar genom lövskog nära sjön. Vissa delsträckor är på asfalterad gång och cykelväg eller genom bostadsområde. Vid bl a Råda säteri finns startskylt med en översiktskarta. I foldern för naturreservatet ser du hur slingan går.
Rådasjön runt är resultat av ett Leaderprojekt inom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Rådasjön runt är markerad med vägvisningsstolpar. Foto: K Meyer
Emma Nevander,
Kommunekolog
031-724 62 53
kommunekolog@harryda.se