Energispartips
Genom att se över rutiner och apparater i hemmet kan du med ganska enkla justeringar minska din elanvändning och därmed din kostnad för uppvärmning och el.
Uppvärmning
- Sänk värmen i ditt hus och ta på dig lite mer kläder eller en pläd eller filt istället. En grads temperatursänkning motsvarar en energibesparing på ungefär 5 procent.
- Se till att du inte har möbler som blockerar elementen.
- Stäng av köksfläkten när den inte behövs. Köksfläkten drar inte mycket el, men det går åt mycket energi för att ersätta den uppvärmda inomhusluften som sugs ut.
- Täta kring fönster och dörrar med nya tätningslister så att värmen hålls kvar inne. Använd gärna tjocka gardiner att dra för på natten.
- Kolla upp möjligheten att tilläggsisolera om du bor i ett gammalt hus. Alla hus kan idag byggas eller renoveras till en standard där de genererar mer energi än de använder på ett år.
Renovering av gamla hus: Svenska Byggnadsvårdsföreningen Länk till annan webbplats.
Elanvändning
- Kyl och frys hör till de produkter i hemmet som drar allra mest energi. Om du har över tio år gamla vitvaror, se om du har möjlighet att byta till nya med bästa energiklass (A). På det sättet kan du mer än halvera energianvändningen. Nya kylar och frysar har mer effektiva kompressorer och tjockare isolering än äldre vitvaror.
- Spara på den onödiga elanvändningen genom att släcka lampor när och där lampljus inte behövs. Stäng av apparater istället för att ha dem i standby-läge.
- Undvika att torka tvätt i torktumlare.
Vatten
- Spara på varmvattnet med hjälp av till exempel snålspolande kranmunstycken. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
- Att diska i full diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
- Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60 grader så ofta som möjligt. Det halverar nästan din energianvändning.
Energikällor
- Byt fossil värme och el mot förnybar värme och el från vind, sol, vatten, miljömärkt fjärrvärme och geotermisk energi, som bergvärme.
- Börja producera egen förnybar energi. Förutom att köpa och sätta upp egna solceller kan du även bli andelsägare i sol- och vindkraftverk.
Övrigt
- Cykla och åk kollektivt, gå gärna med i en bilpool eller använd lokala delningstjänster om det finns där du bor. Om du vill äga din bil, välj el- eller biogasbil.
- När du behöver köpa något nytt till hemmet, kolla först begagnatmarknaden. Välj gärna saker av hög kvalitet som håller länge. Ta hjälp av miljö- och energimärkningen.
- Kontakta din Energi- och klimatrådigivare för ett samtal om värmesystem, solceller eller något annat energirelaterat. Vi är oberoende och helt kostnadsfria.
Bra för miljön, bra för ekonomin
Mycket av det vi kan göra för att energieffektivisera våra hus och bostäder kan också göra att vi sparar pengar. Det blir en vinst både för din hushållskassa och miljön.
I Sverige kommer en ganska liten andel av el- och värmeenergin från fossila bränslen. Det är ändå bra för miljön om vi kan spara energi efterom all energiproduktion påverkar miljön. Och dessutom: Om vi sparar el här i Sverige används överskottet från det till att ersätta fossilbaserad elproduktion i EU.
Visste du att nära 40 procent av energin i Sverige går till byggnader? Bostäder och servicelokaler i Sverige använder lika mycket energi i form av elektricitet, fjärrvärme och bränslen som hela vår industrisektor.
Hans-Erik Linnros, energi-och klimatrådgivare