Lyssna

Klimatsmarta tips

Om du vill försöka minska det ekologiska fotavtrycket som du lämnar, genom hur du bor och vad du gör hemma, så finns det flera både mindre och större saker som du kan göra. Vi kan alla hjälpas åt att spara energi och hejda klimatförändringarna.

Det vi gör hemma påverkar miljön. Visste du att nära 40 procent av energin i Sverige går till byggnader? Det är faktiskt så att bostäder och servicelokaler i Sverige använder lika mycket energi i form av elektricitet, fjärrvärme och bränslen som hela vår industrisektor.

Mycket av det vi kan göra för att energieffektivisera våra hus och bostäder kan också göra att vi sparar pengar. Win-win.

Här i Sverige kommer en ganska liten andel av el- och värmeenergin från fossila bränslen. Det är ändå bra för miljön om vi kan spara energi efterom all energiproduktion påverkar miljön. Och dessutom: Om vi sparar el här i Sverige används överskottet från det till att ersätta fossilbaserad elproduktion i EU.

Det här kan du göra för miljön hemma

 • Byt alla lampor till effektiva och bra LED-lampor.

 • Spara onödig elförbrukning genom att släcka lampor när lampljus inte behövs. Dra ur mobilladdare när de inte används, stäng av apparater istället för att ha dem i standby-läge.

 • Täta kring fönster och dörrar med nya tätningslister så att värmen hålls kvar inne. Använd gärna tjocka gardiner att dra för på natten.

 • Sänk värmen med en grad och ta på dig lite mer kläder eller en pläd eller filt istället.

 • Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60 grader så ofta som möjligt. Det halverar nästan din energianvändning.

 • Spara på varmvattnet, till exempel med hjälp av snålspolande kranmunstycken. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Att diska i full diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.

 • Kolla upp möjligheten att tilläggsisolera om du bor i ett gammalt hus. Alla hus kan idag byggas eller renoveras till en standard där de genererar mer energi än de använder på ett år. Läs gärna mer om renovering av gamla hus hos Svenska Byggnadsvårdsföreningenlänk till annan webbplats.
 • Byt fossil värme och el mot förnybar värme och el från vind, sol, vatten, miljömärkt fjärrvärme och geotermisk energi, som bergvärme. Se till att du inte har möbler som blockerar elementen.
 • Kyl och frys hör till de produkter i hemmet som drar allra mest energi. Om du har över tio år gamla vitvaror, se om du har möjlighet att byta till nya med bästa energiklass (A+++). På det sättet kan du mer än halvera energiförbrukningen. Nya kylar och frysar har mer effektiva kompressorer och tjockare isolering än äldre vitvaror.
 • När du behöver köpa något nytt till hemmet, kolla först begagnatmarknaden. Välj gärna saker av hög kvalitet som håller länge. Ta hjälp av miljö- och energimärkningen.
 • Börja producera egen förnybar energi. Förutom att köpa och sätta upp egna solceller kan du även bli andelsägare i sol- och vindkraftverk.
 • Jobba hemma någon dag i veckan om det är möjligt för dig, så undviker du onödiga transporter.
 • Cykla och åk kollektivt, gå gärna med i en bilpool eller använd lokala delningstjänster om det finns där du bor. Om du vill äga din bil, välj el- eller biogasbil.

Du hittar mer fakta och fler tips på Världsnaturfondens webbplatslänk till annan webbplats.

Kontakt

Hans-Erik Linnros,
Energi- och klimatrådgivare
031-724 86 98
energiradgivning@harryda.se