Lyssna

Earth Hour

earthour2

 

Lördagen den 28 mars kan vi alla stanna upp en extra stund och fundera över vad vi kan göra för att lämna mindre och färre "ekologiska fotavtryck" i vardagen. På lördag hålls Earth Hour världen runt, klockan 20.30-21.30. Härryda kommun är med även om vi låter utomhusbelysningen vara tänd.

Under veckan kring Earth Hour är det många som uppmärksammar frågor kring den livsstil som särskilt många av oss i västvärlden har. De flesta av oss i Sverige lämnar ganska stora "ekologiska fotavtryck". Om alla människor levde som vi i Sverige gör skulle det behövas fler än fyra jordklot.

Earth Hour har blivit en dag och kväll när människor runt hela jorden gör både stort och smått för att visa respekt för vårt jordklot och miljön och klimatet. En symbol är att släcka ljuset under en timme mellan klockan halv nio och halv tio på lördagskvällen den 30 mars.

Varför ska jag släcka?

Genom att du och andra som bor i Sverige deltar i Earth Hour skickar vi en viktig signal både till oss själva, till varandra, till människor i andra länder och till makthavare (inom både politik och ekonomi) att ta krafttag för klimatet och för global rättvisa.

Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt, annars är stearinljus bättre än paraffin. 

Så här sammanfattar Världsnaturfonden Earth Hour i text och bild!PDF

Smart, smartare, smartast

Hur mycket klimatsmartare vill du bli - innan det är dags för Earth Hour om ett år? Här har vår energi- och klimatrådgivare samlat fler och fylligare tips!

Tänt utomhus runtom i kommunen

Vid några tidigare Earth Hour-kvällar har Härryda kommun släckt ner belysningen utomhus runtom i kommunen. Vi har tagit beslut om att låta utomhusbelysningen vara tänd i år, eftersom invånare tidigare har känt sig otrygga när belysningen har varit släckt.

Kontakt

Hans-Erik Linnros,             Energi- och klimatrådgivare
031-724 86 98
energiradgivning@harryda.se

Relaterad information

Externa länkar