Katt
Katten är ett trevligt sällskapsdjur, tillgiven den människa den fattat förtroende för, renlig och oftast stillsam men det krävs tid, intresse och kunskap för att klara av ett kattinnehav.
Ny lagstiftning
Från och med januari 2023 räcker det inte med att din katt är ID-märkt. Du ska även registrera den hos Jordbruksverket. Den nya lagen ska bland annat underlätta hanteringen av bortsprungna katter.
För katthem och kattuppfödare finns ytterligare krav.
Jag störs av andras katter
- Prata med kattägaren! Ofta tror ägarna att just deras katt håller sig på tomten eller alldeles i närheten och vet inte om att den besvärar någon.
- Det är inte du som är störd som har skyldighet att vidta åtgärder, utan kattägaren. Om du ändå vill försöka att bidra till att minska problemen så kan du täcka över sandlådor när de inte används, schasa bort och spruta vatten på katten och kanske testa något avvisandemedel som finns att köpa i zoo- butiker.
Anmäl störning/olägenhet
Behöver du anmäla eller ansöka på en pappersblankett, hittar du den under e- tjänsten (Har inte Bank-ID).
Vanliga klagomål
Miljö- och hälsoskydd får ibland in klagomål rörande katter.
De skador eller olägenheter som katter kan orsaka är till exempel:
- Skador på planteringar och föroreningar i rabatter
- Sönderklösta dynor och katthår på uteplatser
- Intrång i hus och lägenheter genom öppna fönster eller dörrar
- Förorening av sandlådor och lekplatser
- Repor på parkerade bilar
- Du som är kattägare är skyldig till de skador som katterna gör
En katt kan bli 15 år eller äldre. Visst är det roligt att ha katt men tycker dina grannar det?
Goda råd till kattägare
- En katt både inom- och utomhus ska ha tillsyn minst två gånger per dag.
- Kastrera katten - En kastrerad katt blir lugnare och håller sig hemma mera. Låt därför en veterinär kastrera katten. Både han- och honkatt kan kastreras redan från 4 månaders ålder.
- Ge honkatten p-piller - Om man inte vill kastrera sin honkatt utan vill använda henne i avel, kan man ge henne P-piller under de tider man vill förhindra ovälkomna kattungar. P-piller kan ge biverkningar.
- ID-märk katten - En katt ska identitets märkas i örat eller med chips i nacken. Om katten springer bort, är chansen att få tillbaka den större.
- Det finns cirka 100 000 till 150 000 hemlösa och förvildade tamkatter i Sverige Därför kan ett alternativ att skaffa katt, vara att ta den t.ex. från en kattorganisation.
- Vaccinera katten - Låt veterinären vaccinera katten vid 8v och sedan vi 12v ålder mot kattpest samt vid ett års ålder. Första gången för äldre katter bör det vara 3-4v mellan första och andra vaccinationen.
- En katt får inte hållas bunden varken inom- eller utomhus. Den får inte heller hållas i bur varken inomhus eller ute, utom vid särskilda tillfällen t.ex. transport, utställningar.
- Katt i band - Det går att träna en katt att gå i sele eller koppel om man börjar när den är liten. Använd inte löplina, det kan ske svåra olyckor.
- En kattägare som är mån om sin katt, släpper inte sin katt fri utomhus i tät bebyggelse.
- Sommarkatt - Skaffa inte sommarkatt! Ta ansvar för katten året runt!
- Se vidare på Jordbruksverket Djurskyddsbestämmelser – Katt.
Miljö- och hälsoskydd
Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst
När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.