Du behöver oftast söka bygglov om du vill bygga till ditt en- eller tvåbostadshus eller en komplementbyggnad. Ibland räcker det med en anmälan (enklare form av ansökan). Ibland måste du söka bygglov. Det beror på husets placering och storleken på tillbyggnaden. En tillbyggnad innebär att du ökar ytan och volymen på byggnaden uppåt, neråt eller åt sidan.
Inom detaljplanerat område avgör detaljplanen vad du får bygga på din fastighet. Detaljplanen är ett juridiskt dokument som bygglovsenheten måste följa. Detaljplanen kan begränsa hur stor byggnaden får vara.
Kommunens karta över detaljplaner och bebyggelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om din fastighet ligger utanför detaljplanerat område gäller rekommendationerna i översiktsplanen Pdf, 5.2 MB, öppnas i nytt fönster. (ÖP2012). Här hittar du också begränsningarna inom flygbullerzonen. Översiktsplanen skiljer på liten och stor tillbyggnad.
Du behöver inte söka bygglov eller göra en anmälan för att göra en liten tillbyggnad om du bor utanför detaljplanerat område och utanför sammanhållen bebyggelse. Vad som är en liten tillbyggnad beror på hur stort ditt bostadshus var den 1 juli 1987 när den nya plan- och bygglagen trädde i kraft. Om tillbyggnaden du tänker göra är mindre än 50 procent av bostadshusets dåvarande byggnadsarea, räknas det som en liten tillbyggnad. Tillbyggnaden får inte dominera över den befintliga byggnaden.
Du får göra en liten tillbyggnad även om din fastighet ligger inom flygbullerzonen. Däremot måste du söka dispens om du vill bygga inom ett strandskyddat område.
Några exempel
Du får göra en liten tillbyggnad:
Om tillbyggnaden är större än i exemplen ovan, är det en stor tillbyggnad. En stor tillbyggnad kräver alltid bygglov. Vid en stor tillbyggnad gör bygglovsenheten en så kallad lokaliseringsprövning. Det innebär bland annat att avlopp och tillfartsvägar ska kunna lösas på ett långsiktigt sätt. Fastigheten får inte vara störd av buller.
Ibland räcker det med att göra en anmälan (enklare form av ansökan) för att få bygga. Då måste tillbyggnaden uppfylla vissa krav. Mer information om attefallstillbyggnad.
För att förenkla arbetet med att planera och bygga järnväg mellan Göteborg och Borås finns olika alternativa sträckningar genom Härryda kommun. De kallas järnvägskorridorer och är riksintresse. Det innebär att det just nu kan att finnas särskilda bestämmelser som kan påverka ditt bygglov.
Följ anvisningarna i enighet med exempelritningarna som är länkade nedan. Alla handlingar ska vara märkta med fastighetsbeteckning och vad ansökan avser. Ritningar ska vara i skala 1:100, i storlek A4 eller A3. Via e-tjänsten kan du bifoga handlingar. Tänk på att vi inte kan handlägga ditt ärende om något saknas
Checklista över vad som behöver skickas in Pdf, 353.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Attefallstillbyggnad
Liten tillbyggnad utom detaljplan och sammanhållen bebyggelse
Stor tillbyggnad
Digital ansökan
Via vår e-tjänst kan du en ansökan digitalt genom att använda dig av e-legitimation.
Ansökan via blankett
Du kan göra din ansökan genom att fylla i en blankett. Blanketten inklusive handlingar kan mailas till bygglov@harryda.se eller skickas med post.
Ladda ner blankett som pdf Pdf, 2.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Avgift debiteras enligt fastställd taxa.
Härryda kommun garanterar att beslut om bygglov fattas inom tio veckor från det att en komplett ansökan kommit in.
Servicegaranti för bygglov