Kamin och eldstad

En anmälan krävs för installation av eldstad och skorsten. Bygglov kan krävas om installationen innebär en fasadändring då rökkanalen dras utanpå fasaden.

Det första att fundera över inför installation av eldstad/kamin är hur eldningen påverkar omgivningen. Röken är inte hälsosam och kan vara besvärande. Det är särskilt känsligt om grannens hus ligger nära och högre än ditt eget, eller om vindriktningen är mot grannens tomt

Startbesked och slutbesked

Du får inte börja installera eldstaden innan du fått ett skriftligt startbesked från bygglovsenheten.

Innan du börjar elda måste du få ett skriftligt slutbesked från bygglovsenheten. I samband med utfärdandet av slutbesked behöver vi få in sotarintyg samt signerad kontrollplan.

Så gör du

1. Se till att du har kompletta handlingar att skicka in

Följ anvisningarna i enighet med exempelritningarna som är länkade nedan. Alla handlingar ska vara märkta med fastighetsbeteckning och vad ansökan avser. Ritningar ska vara i skala 1:100, i storlek A4 eller A3. Via e-tjänsten kan du bifoga handlingar. Tänk på att vi inte kan handlägga ditt ärende om något saknas.

Exempelritningar - för utskrift Pdf, 308.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Följande handlingar ska lämnas in i ett exemplar tillsammans med din anmälan: 

2. Skicka in din ansökan

Digital anmälan
Via vår e-tjänst kan du en ansökan digitalt genom att använda dig av e-legitimation.

E-TJÄNST, GÖR ANSÖKAN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan via blankett
Du kan göra din ansökan genom att fylla i en blankett. Blanketten inklusive handlingar kan mailas till bygglov@harryda.se eller skickas med post.

Ladda ner blankett som pdf Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Avgift debiteras enligt av taxa.