Kontakt
Lyssna

Kamin och eldstad

Det första att fundera över inför installation av eldstad/kamin är hur eldningen påverkar omgivningen. Röken är inte hälsosam och kan vara besvärande. Det är särskilt känsligt om grannens hus ligger nära och högre än ditt eget, eller om vindriktningen är mot grannens tomt

Anmälan

En anmälan krävs för installation av eldstad och skorsten. Bygglov kan krävas om installationen innebär en fasadändring då rökkanalen dras utanpå fasaden.

Startbesked

Du får inte börja installera eldstaden innan du fått ett skriftligt startbesked från bygglovsenheten.

Slutbesked

Innan du börjar elda måste du få ett skriftligt slutbesked från bygglovsenheten. I samband med utfärdandet av slutbesked behöver vi få in sotarintyg samt signerad kontrollplan.

Så gör du

Gör anmälan via vår e-tjänst mittbygge.se

Via vår e-tjänst mittbygge.se kan du göra en anmälan digitalt genom att använda dig av e-legitimation. Via mittbygge.se får du information om hur det går i ditt ärende, och om du behöver komplettera din anmälan. Beslutet får du via brev.

Information om e-legitimationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

E-TJÄNST, GÖR ANMÄLAN VIA mittbygge.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gör anmälan via blankett

Du kan göra din anmälan genom att fylla i en blankett. Du får en bekräftelse på att vi har tagit emot din anmälan via brev. Vi kontaktar dig om du behöver göra kompletteringar. Beslutet får du via brev.

Bifoga handlingar

Alla handlingar ska vara märkta med fastighetsbeteckning och vad anmälan avser. Ritningar ska vara i skala 1:100, i storlek A4 eller A3. Via e-tjänsten kan du bifoga handlingar som pdf. Tänk på att vi inte kan handlägga ditt ärende om något saknas.

Följande handlingar ska lämnas in i ett exemplar tillsammans med din anmälan:

  • Plan- och fasadritning med eldstad och skorsten inritad, både på övre och nedre plan. Fasadritningen ska visa var skorstenen mynnar.
  • Uppgift om typ av skorsten respektive eldstad med typgodkännande nummer ska bifogas. Bifoga gärna informationsbroschyr.
  • Förslag till kontrollplan

Avgift debiteras enligt av kommunen fastställd taxa.