Elda trädgårdsavfall och ris
Trädgårdsavfall räknas som avfall och ska i första hand komposteras, i andra hand kan det lämnas på återvinningscentral. Normalt sätt ska trädgårdsavfall och ris inte eldas.
Lokala föreskrifter för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
Eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall är förbjudet inom detaljplanelagt område under tiden 1 april - 30 september.
Om du har tänkt att elda inom detaljplanelagt område under den perioden måste du söka dispens från förbudet. Du får betala timavgift för prövningen av din ansökan.
Lokala föreskrifter för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Pdf, 546.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Trädgårdsavfall
Behöver du anmäla eller ansöka på en pappersblankett, hittar du den under E- tjänsten (Har inte Bank-ID).
Störande eldning
Om du är störd av att någon eldar, rekommenderar vi främst att du pratar med den som eldar för att förklara situationen. Om problemet kvarstår kan du kontakta miljö- och hälsoskydd.
Störning från eldning
Tänk på smådjuren innan du eldar
Brasans ris, kvistar och löv utgör perfekta boplatser för igelkottar, men även för kaniner, småfåglar och andra smådjur. Igelkottar är till exempel långsamma, nattaktiva djur. De söker sig gärna ner i hålor för att gömma sig. Det gör att de kanske inte tar sig ut, eller att de brännskadas, när brasan tänds på.
För att värna om djuren finns några saker du kan göra innan du eldar:
- Flytta rishögen några meter innan den tänds för att ge djuren en chans att ta sig ut. Använd en lång planka eller gren för att häva upp högen och söka igenom den ordentligt.
- Var ute i god tid och börja flytta och skaka rishögen flera timmar innan brasan tänds. Om högen söks igenom för nära inpå eldningen kan djuren försöka ta sig tillbaka in i boet. Om högen flyttas eller undersöks ett dygn innan du tänker elda, eller ännu längre i förväg, finns risk att djuren hinner ta sig in i den nya högen.
- Stampa på marken och skaka grenarna innan du tänder brasan för att skrämma ut eventuella djur som byggt bo i högen.
Räddningstjänsten
Med hänsyn till rådande väderleksförhållanden och torka i skog och mark kan Räddningstjänsten utfärda eldningsförbud. Besked om eldningsförbud lämnas på Räddningstjänstens telefonsvarare 031-335 29 80.
Avgifter
Miljö- och hälsoskydd tar ut en avgift för tillsyn och handläggning av ett ärende, enligt taxa beslutad av kommunfullmäktige.
Fastighetsägaren får betala avgift för tillsynen om klagomålet är befogat. Du som lämnat in anmälan behöver inte betala avgift. Avgift tas heller inte ut för råd och information.
Avgifter prövning, kontroll och tillsyn
Miljö- och hälsoskydd
Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst
När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.