Till innehållet

Markradon

Radonhalten i marken i Härryda bedöms generellt vara låga till normala. Ingen mark har klassats som högriskområde. Radonriskkarta som togs fram har omarbetats, kompletterats och införts i kommunens GIS-system.

Markradon i Härryda kommun

I Härryda kommun genomfördes redan på 1980-talet en undersökning av markradon. Radonhalten i marken bedöms vara låga till normala. Ingen mark har klassats som högriskområde. Den radonriskkarta som togs fram har omarbetats, kompletterats och införts i kommunens GIS-system.
 
I kommunen bedöms risken för markradon vara störst när huset är placerat på grova och genomsläppliga material som sand och grus. Markradon kan även utgöra ett problem på tjockare lager av genomsläpplig morän. Dessa moränområden kan ytmässigt vara små och är, med undantag av Tahultsdrumlinen, inte redovisade på radonriskkartan.
 
Vid grundläggning på berg påverkas radonrisken av bergartens uranhalt, bergets sprickighet och grad av uppkrossning. Sprängning i berg och fyllnad med krossprodukter innebär i normalfallet att byggnation ska ske med radonskyddande utförande.

Radon och byggnation

Vid nybyggnad kan hus som grundläggs på silt, lera eller orört berg byggas på konventionellt sätt utan särskilda åtgärder mot markradon.
 
Hus som grundläggs på övrig mark bör byggas med radonskyddande utförande. Radonskyddat utförande bör även gälla vid sprängning i berg och vid mer än 1 meter tjocka lager av fyllning.
 
Radonsäkert utförande bedöms inte vara nödvändigt inom kommunen.

Ansvar vid planering och byggande  

Vid detaljplanearbetet behöver man ta hänsyn till kända förhållande enligt radonriskkartan. En förfinad och mer detaljerad bedömning och avgränsning kan behöva göras inom planområdet. För att kunna göra dessa avgränsningar med tillräcklig säkerhet kan det förutom att bestämma var gränserna går mellan olika berg- och jordarter även vara nödvändigt med kompletterande mätningar.
 
Det är alltid byggherrens ansvar att känna till förhållandena på plats för att kunna välja rätt utförande av byggnaden. Byggherren ansvarar också för att uppföra byggnaderna enligt bestämmelserna i bland annat Plan- och Bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler (BBR). Byggherren måste alltså se till att gränsvärdet för radon inte överskrids. Det gäller oavsett om det finns en planbestämmelse om radonskydd eller inte.
 
Det är viktigt att den som ska bygga får information om den kunskap som finns om radonsituationen på aktuell plats, vare sig det är innanför eller utanför en detaljplan.
 
I bygglovsansökan eller i byggsamrådet, bör byggherren ha redovisat om det finns behov av radonskyddandet utförande. När en byggnad ska utföras radonskyddat bör det i kontrollplanen ingå att verifiera att rätt åtgärder vidtagits, uppföljande mätning bör övervägas.

Kontrollmätning bör ske rutinmässigt vid radonskyddat utförande om det gäller en byggnad med källare eller suterrängvåning.

Undersökningar, åtgärder i äldre bebyggelse

Det är fastighetsägarens ansvar att vid behov låta mäta radon. Krav om mätning kan ställas med stöd av miljöbalken om det finns en välgrundad misstanke om att radon kan finnas. Vanligen sker mätning på initiativ av fastighetsägaren som också får står för kostnaden.

Kontakt

Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst

När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.

Linda Östberg, miljöskyddsinspektör

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-01-19