Vanliga frågor om matavfall

Det tar tid att lära sig en ny vana. Här finns tips på hur du sorterar ditt matavfall och hur du kan undvika eventuella problem.

1. Är det inte bra med hemkompostering längre?

-Tekniken går framåt och hittills har hemkompostering varit det bästa sättet att ta hand om matavfall för att återföra avfallet till jorden. Men nu finns det möjlighet att både få energi (biogas) och jordförbättringsmedel ur avfallet. Därför hoppas vi att så många som möjligt ska välja att sortera ut matavfall. Hemkompostering är fortfarande jättebra, men matavfall till biogas är ännu bättre.
En studie från Stockholm visar att energin som utvinns ur matavfallet när det rötas är mer än 20 gånger större än energin som går åt för insamlingen.
 

2. Jag tänker sortera ut mitt matavfall och behöver ett mindre grönt sopkärl.

-Vi tror att många av dem som börjar sortera ut matavfall kommer att vilja byta kärlstorlek. Vårt råd är att vänta med att ändra storleken på det gröna kärlet först när du har fått det bruna kärlet och gärna haft det ett tag. När du väl vill ändra kärlstorlek på grönt kärl, kontakta kommunens kontaktcenter, kontaktcenter@harryda.se eller 031-724 62 00.
 

3. Hur får jag nya matavfallspåsar?

-Du får nya matavfallspåsar genom att klämma fast en oanvänd matavfallspåse under locket på ditt sopkärl, alternativt knyta fast en vanlig påse på handtaget. Renova levererar då vid nästa ordinarie tömning en bunt med matavafallspåsar till dig. Du kan också ringa kommunens kontaktcenter på telefon 031-724 62 00 för att beställa matavafallspåsar. Verksamheter och flerfamiljshus beställer kostnadsfritt påsar och utrustning genom att ringa till kommunens kontaktcenter eller fyller i vår e-tjänst. Det måste beställas minst 10 buntar. Du kan också när som helst hämta påsar i butik: Mölnlycke: Coop, Ica Djupedalsäng, Ica Lövskogsvägen. Landvetter: Ica kvantum. Rävlanda: Tempo. Du kan även hämta på Bråta och Råssa återvinningscentraler.

4. Kan jag förvara papperspåsen i en plastpåse för att minska risken för läckage?

-Nej, du ska aldrig ha papperspåsen stående i en plastpåse. Påshållaren som du får från oss ska se till att papperspåsen står luftigt. På så sätt minskar risken för att matavfallet fuktar igenom. Lägg gärna lite hushållspapper eller en bit äggkartong i papperspåsen. Om du vet att du ofta lägger blött matavfall i påsen, låt det först rinna av ordentligt i vasken och lägg sedan matavfallet i dubbla papperspåsar.

5. Får man bara ett brunt kärl?

-Om du har ett 660-literskärl kan du få två bruna kärl för matavfall. De som har 190, 240 eller 370-liters grönt kärl får ett brunt kärl. Det går att beställa fler kärl mot en extra kostnad.  

6. Vad händer om jag lägger fel saker i det bruna kärlet?

-I början kan det vara svårt att exakt veta vad, utöver rent matavfall, som ska i det bruna kärlet. Vi kommer att fylla på listan löpande. Är du osäker, ring kommunens kontaktcenter 031-724 62 00, eller ta det säkra för det osäkra och lägg avfallet i det gröna kärlet.
Så här sorterar du matavfall.

Olika följder

Om du sorterar fel och vi upptäcker det innan vi tömmer kan det leda till att vi måste skicka ut en ny sopbil. Då måste du betala för en extra tömning. Händer detta upprepade gånger kommer vi att ta in det bruna kärlet och flytta över ditt abonnemang till osorterat avfall. Tänk också på att fel saker i det bruna kärlet kan leda till att ett helt lass med energirikt matavfall måste kasseras. Så om du har gäster i köket som vill hjälpa till, exempelvis efter en fest, måste du förmodligen hålla ett öga på hur de sorterar ditt avfall.
 

7. Kommer det inte att lukta från det bruna kärlet?

-Ja, det kan uppstå lukt, särskilt sommartid. Men ju torrare du kan hålla avfallet desto mindre risk. Så låt avfallet rinna av, blanda det med tidningspapper eller hushållspapper när du lägger det i påsen och använd gärna dubbla påsar. Stäng påsen ordentligt genom att rulla ihop den. Sköt också kärlet genom att skölja ur det med vatten, gärna blandat med ättika, och låt det stå på en skuggig plats. Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att hålla kärlet rent. Kärlet är utrustat med ventiler, hål på sidorna och ventilerad mellanbotten. Tack vare den goda ventilationen avdunstar fukten i avfallet och därmed minskar risken för lukt.
 

8. Kommer kärlet att samla flugor på sommaren?

-Ja, risken finns. För att minska mängden flugor kan du skölja ur kärlet och hälla lite ättika runt kanterna, i kärlet och på botten. Du kan också strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna på kärlet och i botten. Flugorna gillar inte den basiska miljön.

9. Vad gör jag om matavfallet fryser fast i kärlet på vintern och det därför inte töms riktigt?

-Försök att göra så att matavfallet är så torrt som möjligt genom att låta det rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i papperspåsen. Blanda gärna matavfallet med tidningspapper, oblekt hushållspapper eller rivna äggkartonger. Du kan också lägga lite tidningspapper i botten på papperspåsen. Ett annat tips är att låta påsen ligga i en hink utomhus och frysa till en liten stund innan den läggs i kärlet. Håll kärlet rent, det minskar risken för fastfrysning och lägg gärna tidningspapper i botten av sopkärlet.

10. Jag vill använda majsstärkelsepåsar, går det?

Nej, påsar av majsstärkelse andas inte som papperspåsar gör. Dessutom ger papperspåsar 50 procent högre utsorteringsgrad av matavfall. Det beror på att vikten på matavfallet minskar upp till 25 procent när vatten avdunstar genom papperspåsen.

11. Jag vill hellre ha en avfallskvarn, går det?

Nej, det är inte tillåtet med avfallskvarn kopplat till kommunalt VA. Vårt avloppsledningsnät är inte byggt för detta. Risken för stopp skulle bli för stor. Matavfallets energiinnehåll minskar också eftersom rötningen kommer igång direkt.  Läs om våra VA-regler

12. Det regnar in i det bruna kärlet. Dessutom kan flugor komma in, varför är det hål i kärlet?

Det gör inget om påsarna blir blöta av regn. Har man förslutit påsarna ordentligt så ska inget matavfall komma ut, även om påsen är blöt. Det är vätska från matavfallet som är problem när det gäller flugor.
De första kärlen som kom ut på marknaden hade inte hål i sig. Sommartid gav det problem med fluglarver i kärlen då det var för dåligt ventilerat och avfallet var fuktigt. Nu är kärlen försedda med hål för bättre ventilation och även dubbel botten så att eventuell vätska från avfallet kan rinna ner här och ut.


13. Varför är det så bra med biogas och biogödsel?

Biogasen uppgraderas till fordonsbränsle och minskar utsläppen av fossilt koldioxid när det ersätter bensin och diesel. Utsläppen av partiklar kolväten, kväveoxider och svavelföreningar minskar också. Näringsämnena i matavfallet tas tillvara i biogödsel som ersätter konstgödsel inom jordbruket. Fosfor som används i konstgödsel är en ändlig resurs, vilket gör det viktigt att hitta andra alternativ. Dessutom kräver produktionen av konstgödsel energi som sparas genom att biogödsel används i stället.

14. Hur mycket biogas ger matavfallet?

En sopbil eller en buss i kollektivtrafiken kan köra 2,5 km på en påse matavfall. Ett ton matavfall i Göteborgsregionen ger biogas som motsvarar energin i cirka 60 liter bensin. Från matavfallet i regionen produceras det 2012 biogas som motsvarar cirka 1,5 miljoner liter bensin.

15. Jag har inte fått ett blått klistermärke på mitt gröna kärl, har ni missat det?

Vi har haft ett blått klistermärke som service till chauffören. Klistermärket visar att det finns abonnemang Matavfall till biogas på fastigheten. Vi har beslutat att upphöra med klistermärket då chauffören har alla tömningsuppdrag på datalista i bilen. Klistermärket behövs inte längre.