Kontakt
Lyssna

Så här sorterar du matavfall och minskar matsvinnet

Gasa - det här gör vi biogas av:

  • Matrester (tillagade eller råa)
  • Bröd och kakor
  • Popcorn, godis och choklad
  • Frukt och grönt
  • Kött- och fiskben
  • Fiskrens, räk- och kräftskal
  • Frukt- och grönsaksskal
  • Äggskal
  • Kaffe och te, filter och sump
  • Snittblommor
  • Hushållspapper
  • Pappersservetter, färgade och ofärgade
  • Pappersnäsdukar

Stoppa - det här kan inte bli biogas:

  • Tobak, fimpar, snus
  • Blöjor, bindor och tamponger
  • Kattsand, kutterspån
  • Textilier, skor, disktrasor
  • Dammsugarpåsar med innehåll
  • Tuggummi
  • Grillkol, vedaska
  • Glas- och metallföremål
  • Kemikalier
  • Mjuk och hård plast
  • Blomjord, trädgårdsavfall
  • Kork
  • Läder
  • Sand, lera och grus
  • Glasspinnar, sushipinnar och grillspett
  • Plastfolie
  • Pappersförpackningar

Tips

Soppor, såser och annat matavfall med mycket vätska ska gärna rinna av i vasken innan det slängs i den bruna påsen.
Att lägga hushållspapper eller en äggkartong i botten av påsen brukar fungera bra för att suga upp vätska som blir kvar i matavfallet.
I broschyren nedan kan du läsa mer om hur du sorterar ut ditt matavfall.
Sorteringsanvisningar PDF

Fyll inte påsen för mycket

Fyll inte påsen längre upp än till den streckade linjen, den öppnar sig annars när den slängs i matavfallskärlet och matavfallet kan rinna ut i kärlet, risken för dålig lukt och insekter ökar då. Ha inte heller påsen inne mer än tre-fyra dagar, byt den sen även om den inte är full.

Datummärkningen orsakar svinn

- förebygg matavfall genom att smaka och lukta på maten!

En stor anledning till att hushållen slänger fullt ätbar mat är datummärkningen. Okunskapen leder till onödigt svinn. Våga lita på dina sinnen för att avgöra ett livsmedels kvalitet.

Bäst före-datum

Bäst före-dag betyder just ”bäst före” och livsmedlet brukar var fullt ätbar ytterligare en tid efter att datumet passerats om det förvaras på bäst sätt och i obruten förpackning. Det innebär alltså inte att maten automatiskt behöver kastas efter att detta datum har passerats. Livsmedel märkta med bäst före-dag ska ha datummärkning dag, månad och år, exempelvis ”01 11 2014 ( 1 november 2014).

För livsmedel med en hållbarhet om högst tre månader räcker det med att det står dag och månad. Om hållbarheten är längre än 18 månader behöver bara året anges.

Sista förbrukningsdag

Sista förbrukningsdagen är den sista dag som ett livsmedel beräknas kunna förbrukas om det förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning. Det får inte säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerats. Efter uttrycket ”sista förbrukningsdag ”ska datumet stå i ordningen dag, månad och år och enligt samma principer som ”bäst före” ovan.

Förpackningsdag och bakdag

Det är inget krav att märka livsmedel med till exempel förpackningsdag eller bakdag. Det är en frivillig uppgift som vissa företag väljer att märka sina produkter med. Det kan då stå ”bakdag 01 11 2014".

Detta kan du göra

Alla måste bidra till att minska matsvinnet. Det viktigaste just nu är att vi konsumenter kommer till insikt om att vi lägger mängder av ätbar mat i soporna och att vi försöker göra något åt det. Detta kan du göra:

  • planera bättre, särskilt när du storhandlar
  • frysa in överbliven mat och håll koll på vad du har i frysen
  • laga lagom mycket mat
  • laga mat av rester, till exempel omelett eller gratäng

Fler tips på hur du minskar matsvinnet finner du på hemsidan nedan.
slangintematen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster