Kontakt
Lyssna

Sommartips matavfall

Under sommaren kan det ibland uppstå problem med flugor och dålig lukt i det bruna kärlet för matavfall. Det kan även fastna matavfallspåsar pga att det varit fuktigt och de klumpas då ihop. Nedan följer några tips på hur man kan undvika detta.

Tänk på följande:

  • Ställ kärlet på en skuggig plats, sommartid.
  • Stäng papperspåsen ordentligt genom att rulla ihop den innan du lägger den i kärlet.
  • Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Torrskala grönt. Ställ påshållaren med papperspåsen i, på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
  • För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i tidningspapper, hushållspapper eller rivna äggkartonger.
  • Skölj räkskal och fiskrens, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursrester i frysen så länge.
  • Förebygg dålig luft från fiskrens och köttrester genom att skålla resterna med tex kokvatten från potatis.
  • Rengör kärlet, gärna med lite ättika runt kanterna och på botten. Detta ger en fräsch doft och håller flugorna borta. Kärlet är dubbelbottnat så matavfallet blir inte fuktigt. Påshållaren tål maskindisk.
  • Det går också bra att strö lite vanligt trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet för att förebygga problem med flugor.