Tips om hur ni kan gå tillväga om er kompost blivit för kall.
Det är vanligt att inspirationen till att börja kompostera kommer på våren eller sommaren. Värmen under dessa årstider ger också bättre förutsättningar för att snabbt få kompostprocesserna att fungera. För de komposterare som börjar på hösten, när det börjar bli kallare, kan det vara lite svårare att få igång komposten. Om kylan kommit ordentligt och man har väldigt lite i behållaren, krävs det extra pyssel för att få fart på nedbrytningen.
Avfallet måste blandas- grovt och fint, vått och torrt, kväve och kolrikt, gammalt och nytt - så blir komposten bra. Genom blandning/omrörning luftas den också, det vill säga får syre. Sist men inte minst - lägg alltid lite strömaterial över det senast ditlagda matavfallet, så att lukt hindras och insekter och andra djur inte lockas dit!
Om trädgårdskomposten är frusen och du inte vill ha en säck strö, t ex kutterspån eller flisat häckklipp inomhus, kan du som vinterströ använda löst skrynklade tidningssidor.
Maskarna trivas bäst i + 15 - 25 grader C. När det blir kallt drar kompostmaskarna sig till den varmaste platsen i behållaren för att skydda sig. Ibland bildar de stora nystan för att hålla värmen. De lägger kokonger med ägg. Maskarna dör om temperaturen stannar under noll grader, men inte äggen. Till våren kläcks de nya maskarna.
Kom ihåg att tömma den fulla kompostbehållaren innan det blir alltför kallt på hösten, så att aktiviteten i den nya kompostomgången hinner komma igång före vintern!
Miljö- och hälsoskydd
031-724 61 00 (Kontaktcenter)
miljo.halso@harryda.se