Hur du minskar vikten på ditt avfall

Köp hem mindre avfall. Allt du köper blir avfall förr eller senare. Köp kläder och saker med lång hållbarhet och vårda dem. När du köper, köp gärna begagnat. Sälj eller skänk vidare det du inte har användning av längre, förutsatt att det är i användbart skick.

Vårda, underhåll och köp begagnat

Sköt om din kläder, skor, saker och möbler. Då håller de längre och ditt behov av att köpa nytt (eller begagnat) minskar. Klacka om din skor, köp nya skosnören och olja in dina möbler. Om du måste köpa nytt, kolla innan om det det du söker finns som begagnat. Det spar på din ekonomi och på miljön.

Källsortera

Mycket av det vi slänger i soporna är inte skräp utan kan bli en resurs om det komposteras eller sorteras och lämnas till återvinning. Avfallet kan minskas till under hälften om du komposterar och sorterar ut papper, förpackningar av kartong, glas, plast- och metall, till återvinning.

Mindre pappersslöseri

Tacka nej till pappersreklam

Avstå från pappersreklam genom att sätta upp en skylt på brevlådan "Nej tack till reklam". Välj istället det du vill ha reklam om som e-postreklam. 

Avfallspåsar till soporna

Varje år bär svenskarna hem sina matvaror i cirka 720 miljoner plastkassar, och handlarna tjänar ungefär 85 öre per kasse. Om alla skulle packa maten i tygkassar kan försäljningen av plastkassar minska till noll. Använd avfallspåsar istället för plastkassar. Avfallspåsarna är hälften så dyra och hälften så tunga.