Däck

Här lämnar du gamla däck

Anläggningar

Bråta återvinningscentral
Både med och utan fälg, utan kostnad.

Bilfirmor

OBS! En del däckföretag tar ut en hanteringsavgift för att ta däcket av fälgen.
Mölnlycke Däck AB
Åvägen 7, Mölnlycke

Daniels Bilservice
Magasinvägen 5, Landvetter

MLS Bil & Däck AB
Fraktvägen 1, Mölnlycke

Härryda Däck & Bil AB
Härrydavägen 183

Biltjänst i Landvetter
Johans väg 1

Mölnlycke Service Center
Rörsvängen 1, Mölnlycke

Lämna in när du köper nya däck

I princip alla däckförsäljare tar emot gamla däck vid köp av nya. Detta gäller oavsett däckens ålder och däckens märke. Däckföretagen är skyldig att ta emot ungefär lika många däck som säljs. En del däckföretag tar ut en hanteringsavgift för att ta däcket av fälgen.

Producentansvar

Svensk Däckåtervinning AB har producentansvaret för däck och är skyldig att samla in och ta hand om gamla däck. Hanteringen finansieras via en återvinningsavgift som läggs på nya däck som säljs. För närvarande är avgiften 7 kr per personbilsdäck. Insamlingen omfattar förutom däck för personbilar även däck för lastbilar, bussar, motorcyklar, traktorer, terrängfordon, motorredskap, släpfordon och efterfordon.

Stenkullen i Lerums kommun är ett av över 100 inlämningsstationer för producentansvar för däck runt om i landet för avgiftsfri inlämning av uttjänta däck. Bara däck utan fälg tas emot. Inlämnaren står för transporten till inlämningsstationen.

Återvinning

Från inlämningsstationen går däcken till någon av de större anläggningarna, där däck som till exempel duger till att regummeras sorteras ut. Övriga däck sönderdelas och förbereds för vidare återvinning.

Det finns många användningsområden för återvunnen gummiråvara. Gummit har flera goda egenskaper som kan utnyttjas i olika sammanhang. En del av däcken mals till granulat (små kulor) av olika storlek, som sedan blandas med andra material.

Nya produkter

Gummiråvaran utnyttjas till exempel som beläggning vid idrottsanläggningar och i allmänna miljöer, vägbeläggning, vägbankar och i bullerskärmar och vallar för trafikleder, i "fötter" för trafikskyltar, vid tillverkning av isoleringsmaterial, som fyllnadsmedel i färger och takbeläggningar. Ja, till och med i sulor till sportskor.

Fortfarande står energiutvinning (förbränning) för omkring hälften av all återvinning, men andelen minskar till fördel för miljömässigt bättre alternativ. En del av de uttjänta däcken exporteras, både som hela däck och fragmenterade.

Kontakt

Kontaktcenter

031-724 62 00
kontaktcenter@harryda.se

Ragn-Sells, däckentreprenör Göteborgsregionen

031-336 28 00

Svensk Däckåtervinning AB

103 29 Stockholm
08-762 76 80