Batterier

Alla batterier ska samlas in. Batterier omfattas av producentansvar. Det innebär att tillverkare av batterier är skyldiga att ordna insamling och återvinna batterierna när det är slut.

Batteriholk vid återvinningsstation.

Batteriholk vid återvinningsstation.

Småbatterier

Alla småbatterier ska samlas in: brunstensbatterier, alkaliska batterier, uppladdningsbara, litium-metallhybrid och knappcellsbatterier (klockbatterier).

Lägg batterierna lösa, det vill säga utan påse vid batteriholk eller på återvinningscentral. Holkar finns också på återvinningsstationerna. Även en del butiker tar emot batterier.
Här finns batteriholkar

Bilbatterier

Blybatterier som väger mer än tre kilo och bilbatterier ska lämnas till butik som säljer sådana batterier eller en återvinningscentral.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återvinn alla batterier

Numera går det att återvinna upp till 90 procent av de flesta batterityper idag. Men bara omkring 64% av de bärbara batterierna lämnas till återvinning. Vi vill att alla ska lämna in både lösa batterier till återvinning, så snart de har slutat fungera. På det sättet kan vi spara på jordens resurser. Batterier och batteridrivna prylar samlas ofta på hög i hemmen istället för att göra nytta som återvunna material. Där ligger till exempel 25 miljoner gamla mobiltelefoner. Många tänker inte på att deras sparade leksaker och mobiler innehåller batterier som bör återvinnas.

Batteriåtervinningen arbetar med att informera hela Sverige om vikten av att återvinna batterier.
Batteriåtervinningen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Naturvårdsverket batteriregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya EU-regler om batterier – miljövänligare och billigare att byta

Hösten 2013 beslutade EU att förbjuda kvicksilver och kadmium i batterier from 2017. Batterier ska också lätt kunna bytas av andra än tillverkaren, till exempel av dig som kund.