Till innehållet

Källsortering och återvinning

Dina sopor kan innehålla både värdefulla och farliga ämnen. Genom att sortera kan vi spara massor av resurser och skydda både människor och miljö.

En hink med tomma plastflaskor, konservburkar och andra förpackningar som kan återvinnas.

Att källsortera innebär att du sorterar ut allt det som inte bör kastas i den vanliga soppåsen. Det gör att du minskar din klimatpåverkan och att materialet kan återvinnas. Dessutom minskar det vikten på dina sopor vilket gör att du får betala mindre för sophämtning.

Förpackningar och tidningar

Förpackningar av glas, metall, papper och plast, samt tidningar och papper återvinns och bli till nya produkter. Lämnas på återvinningsstation eller i flerbostadshusets miljörum.
Hitta närmaste återvinningsstation Länk till annan webbplats.

Farligt avfall

Farligt avfall som glödlampor, batterier, kemikalier och läkemedel får absolut inte kastas i soporna eller hällas i avloppet.
Farligt avfall

Matavfall

Har du möjlighet att sortera ut matavfallet som matrester, fruktskal och kaffesumpblir det både billigare för dig och en vinst för miljön. Matavfallet som samlas in blir biogas och biogödsel.
Matavfall Länk till annan webbplats.
Påsar för matavfall Länk till annan webbplats.

Lätt att sortera rätt

Vad ska slängas var någonstans? Med sorteringsguiden kan du lätt sortera rätt. Sök på avfallet och se vart det ska slängas eller lämnas.
Sopsorterinsguide på hvaa.se Länk till annan webbplats.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-01-16