När en fastighet byter ägare behöver vi få reda på det, det är säljarens ansvar att meddela oss förändringen men det går lika bra att den nya ägaren meddelar oss. Anmälan gäller även dig som har ett nybyggt hus, detta för att vi ska kunna starta upp ett abonnemang för sophämtning.
Om du är hyresgäst så fyller du inte i anmälan. Det är endast fastighetsägaren som ansvarar för att meddela uppgifterna till oss.
Har du som fastighetsägare en hyresgäst som flyttar in så ska du inte anmäla det till oss. Det gäller även företag som hyr ut till företag. Vi fakturerar alltid fastighetsägaren. Har du frågor om ditt abonnemang kan du höra av dig till kontaktcenter
Anmälan om sophämtning, vattentjänster, ny fastighet samt vid ägarbyte.
Du kan fylla i uppgifterna via e-tjänsten med en e-legitimation. Eller fylla i blanketten.
Blankett för anmälan om ägarbyte eller nybyggt hus Pdf, 599 kB, öppnas i nytt fönster.
Har du kommunalt vatten ska du läsa av din vattenmätare samma dag som ägarbytet sker. Om du fyllt i anmälan före ägarbytesdagen kan du kontakta kontaktcenter med vattenavläsningen på ägarbytesdagen.
Som ny kund får du alltid vårt standardabonnemang med ett 190 L kärl för brännbart avfall och ett 140 L kärl för matavfall med hämtning var fjortonde dag och tömning hela året om, om inget annat anges i anmälan.
Väljer du att inte sortera ut matavfallet via brunt kärl eller hemkompost får du en högre avgift.
Avgifter för sophämtning
Önskar du större kärl eller ändring utav hämtningsintervall efter ägarbytet kontakta kontaktcenter.
Är du osäker på om ditt större sopkärl får plats har vi mått på sopkärl och regler för avfallsutrymmen.
Mått på sopkärl Pdf, 168.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Avfall Sverige- Handbok avfallsutrymmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En kompost som du har i trädgården (hemkompost) är personlig och du måste anmäla den på nytt om du övertar en hemkompost när du köper ett hus. Köper du en ny hemkompost ska du förstås också anmäla det.
Anmäl hemkompostering
Har du ett körkort som du använder för inpassering till återvinningscentraler behöver du inte göra någonting då vi hämtar informationen från folkbokföringen.
Använder du ett återvinningskort (ÅVC-kort) för inpassering till återvinningscentraler ska det anmälas i ägarbytet hur det tas om hand. Ett ÅVC-kort tillhör i första hand fastigheten och om du som säljer ditt hus flyttar ut ur kommunen ska du överlämna ÅVC-kortet till den nya ägaren. Flyttar du som säljer huset inom kommunen kan du ta med ÅVC-kortet till din nya adress.
Har du ett nybyggt hus kan du antingen ta med dig ÅVC-kortet ifrån tidigare ägd fastighet inom kommunen eller ansöka om ett nytt via anmälan om ägarbyte eller nybyggd fastighet.
Information om inpassering till återvinningscentraler
Efter att anmälan om ägarbyte eller nybyggd fastighet är inskickad får du bland annat information om hämtningsdagar med broschyren "Välkommen som kund".
Kontaktcenter
031-724 61 00
kommun@harryda.se
Miljö och hälsa
031-724 61 00 (kontaktcenter)
miljo.halso@harryda.se
Renova Miljö
031-61 87 00
kundservice@renova.se
Vatten- och avfallsverksamheten
031-724 6371, 031-724 6378, 031-724 6228, 031-724 6246
va.avfall@harryda.se