Larmtekniker

Tekniska integrerade säkerhetslösningar utvecklas idag i allt snabbare takt. Det vanliga fysiska inbrottsskyddet integreras idag med datorstöd och datakommunikation, där system ofta kommunicerar med kundens egna IT-nätverk. Detta ställer höga krav på kompetens hos dig som ska driftsäkra och serva dessa system.

Kraven från försäkringsbolag och övriga aktörer i samhället förändras och leder till nya krav på säkerhetssystem för att förhindra att information och egendom förstörs eller stjäls.

Utsikterna att få anställning efter avslutad utbildning är goda.

Utbildningens innehåll

Det normala är att yrkesinriktningen inom säkerhetsteknik antingen går mot mekanik (exempel låssmed) eller mot elektronik (exempel larmtekniker).
Denna utbildning skapar en hybrid för att möta marknadens ökande behov av helhetsperspektiv och kostnadseffektivitet när det gäller säkerhetssystem med integrerade elektroniska, elektromekaniska och mekaniska funktioner.

Till exempel

  • passersystem med dörrbladsplacerade läsare
  • elektromekaniska cylindrar och nycklar
  • säkerhetsskåp med elektroniska lås
  • traditionella lås

Utbildningen till Säkerhetstekniker Elektronik och mekanik är till för dig som är intresserad av att arbeta med

  • installation
  • programmering
  • dokumentation
  • driftsättning och underhållning av olika säkerhetssystem som passagesystem, inbrottslarm, CCTV och brandlarm

Utbildningen innehåller mycket teoretiska lärargenomgångar samt enskilda övningsuppgifter. Den omfattar cirka 15 timmar lärarledda lektioner samt 10 timmar lärarledd handledning i veckan.
Varierande schema utifrån kursernas behov.

APL (arbetsplatsförlagd tid)

APL omfattar 15 procent av utbildningstiden. Vid APL följer du din handledares arbetstider vilket kan innebära att du börjar tidigt på morgonen eller gör APL på kvällar och helger.

För att kunna bli anställningsbar efter genomförd utbildning bör du inte ha någon anmärkning i belastningsregistret.

Vart leder utbildningen?

Du kommer att får serva och underhålla alla typer av säkerhetssystem i olika miljöer. Den kunskap du får efterfrågas av flera olika aktörer och verksamheter, framförallt hos säkerhetsföretag och aktörer som svarar för drift och underhåll av säkerhetssystem. Vidare efterfrågas denna kompetens av företag som tillverkar och levererar säkerhetsprodukter.
Utbildningen kommer att bedrivas i samarbete med ett flertal stora företag inom de aktuella säkerhetsområdena. Dessa företag kommer även till viss del att undervisa på utbildningen. Du får en övergripande kunskap med inriktning mot det senaste inom området säkerhetsteknik.

Kostnader för eleven

Kostnaden blir cirka 2000 kronor för litteratur och eventuella skyddskläder.

Informationsmöte

Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett informationsmöte innan antagning, där du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområden du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till utbildningen.

Plats för utbildningen

Utbildningen sker i Vuxenutbildningen i Härrydas anpassade lokaler i Mölnlycke med tillgång till bibliotek, studie- och yrkesvägledare samt specialpedagog.
Skolan ligger centralt i Mölnlycke, nära busshållplats med goda förbindelser till Göteborg (cirka 15 minuter). Stor och gratis parkeringsplats.

Studieperioder

Ansökan nästa start: augusti 2022

För mer information: grvux Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakter

Maria Arnesson, studie- och yrkesvägledare
031-724 66 06maria.arnesson@harryda.se

Magnus Fagerström, rektor
031-724 66 60
magnus.fagerstrom@harryda.se