Prövning
Genom en prövning kan du höja ditt kursbetyg eller läsa in en ny kurs. Hos oss kan du genomföra prövning i de kurser inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå som Vuxenutbildningen anordnar.
- Du förbereder dig på egen hand med hjälp av ämnesplanen för kursen och prövningsinstruktion.
- Du prövar i hela kursen och ansvarar själv för att anmäla dig och förbereda dig inför prövningen.
- Du måste genomföra samtliga moment för att få betyg A-F (G/IG på grundläggande nivå).
- Det aktuella prövningsdatumet får du efter anmälan.
- I en prövning bedömer och betygssätter läraren dina kunskaper i hela kursen utifrån samtliga kunskapskrav och mot alla betygssteg i ämnesplanen.
- Du kan endast göra prövning i två ämnen per termin.
Vem får ansöka om prövning
Du får inte göra en prövning i en kurs som du är antagen till. För dig som fått betyget F/IG är en prövning kostnadsfri. Hos oss kan du bara ansöka om prövningar på de kurser vi erbjuder på Vuxenutbildningen i Härryda.
Kurser vi inte erbjuder
Vill du göra en prövning i en kurs som Vuxenutbildningen i Härryda saknar i sitt utbud kan du vända dig till någon annan kommun. Du har rätt att pröva i vilken kommun du vill.
Vem ska betala
Saknar du betyg i kursen eller vill höja ett godkänt betyg kostar det 500 kronor per prövning. Anmälan är bindande och avgiften återbetalas inte. Har du läst kursen du vill pröva i tidigare och fått F/IG behöver du inte betala. En kostnadsfri prövning får du göra en gång per kurs. OBS! Prövning är inte studiemedelsberättigat (CSN).
Om du blir sjuk
Om du blir sjuk och inte kan delta vid prövningen måste du meddela det till läraren. Om du inte har sjukanmält dig innan prövningstillfället eller av annat skäl inte kommer, missar du din möjlighet till prövning.
Anmälningsperioder för prövning
1 januari -- 14 mars
1 augusti -- 14 oktober
Maria Arnesson, studie- och yrkesvägledare
Mina Jordan, studie- och yrkesvägledare
Ewa Psaris, kurssekreterare
Carina Nielsen, administratör