Elisabet Möller
En gång i månaden presenterar Pedagog Härryda en intressant profil från våra verksamheter. Denna gång möter vi Elisabet Möller, förstelärare och musiklärare på Båtsmansskolan i Mölnlycke.

Elisabet Möller, musiklärare som arbetat 23 år på Båtsmansskolan i Mölnlycke.
Härryda kommun har som målsättning att skapa Sveriges bästa skola. Vad betyder Sveriges bästa skola för dig?
- För mig är Sveriges bästa skola en skola där vi fostrar goda samhällsmedborgare och där eleverna får möjlighet att utvecklas så mycket som möjligt utifrån sin egen potential och förutsättningar. Det tycker jag är superviktigt, självklart tillsammans med goda studieresultat. Så för mig inkluderar Sveriges bästa skola inte bara goda studieresultat utan även att eleverna får möjlighet att växa som människor.
- Jag kan hänvisa tillbaka till satsningen Rötter och vingar där ambitionen är att ge våra elever både rötter och vingar. Det inkluderar självklart en god utbildningsnivå och innefattar även en positiv människosyn. Det handlar inte bara om de faktiska resultaten i skolan utan det handlar också om att man ska vara en bra person, att bli en hel människa.
- Det skapar vi genom tillitsfulla relationer och att faktiskt tro på att jag som vuxen i skolan kan utgöra en skillnad och tro att varenda elev kan flyga. Om jag inte hade trott att varenda elev som kommer in här har en möjlighet att skapa något bra, då är det ju bara att packa ihop och gå i pension utan att passera gå. Då är det fullständigt meningslöst att vara här.
För att nå målbilden Sveriges bästa skola har sex prioriterade fokusområden valts ut, vi kallar dem för våra byggstenar. Är det någon byggsten som du/ni arbetar lite extra med just nu?
- På Båtsmansskolan jobbar vi mycket med relationer, inte minst genom PALS-arbetet som är lite mer systematiskt. Relationer är en byggsten som jag tror är essentiell.
- I min roll har jag fördelen att varje vecka ha lektioner med alla elever som går på skolan. Båtsmansskolan en ganska liten skola med få elever och vi har små matsalar där en årskurs i taget äter och personalen äter ofta tillsammans med eleverna. Där kan man genom vettiga kontaktytor också skapa någon typ av relation.
Båtsmansskolan är en av de första övningsskolorna i kommunen. Hur ser du på det?
- Det är jättebra, jag tror det är utvecklande för oss som lärare. Det är så mycket mer än att det bara kommer lärarstudenter till skolan. Vi får tänka på andra sätt, vi får diskussioner och andra synsätt och vi får ta del av aktuell forskning och nya infallsvinklar. Det kan vara en del i att skapa Sveriges bästa skola.
- Genom att vi är en fastställd övningsskola så utkristalliseras en vana på hur vi tar hand om studenterna. Hur vi hjälper dem på bästa sätt och hur vi kan handleda dem. Vi har haft många lärarstudenter och kommer att få fler. Under flera år har vi även haft elevassistentstudenter från Wendelsbergs folkhögskola som har varit här på praktik. Det är välgörande att få vara med och diskutera hur en sån yrkesroll kan vara. Jag ser oerhört positivt på det och tar gärna emot studenter, bland annat för att få in fler synsätt och en spännvidd i diskussioner.
Vad tycker du är extra viktigt i mötet med eleverna?
- Att eleverna blir sedda och lyssnade på. Jag hälsar alltid på eleverna med namn och här i musiksalen sitter vi alltid i halvcirkel så att alla kan se varandra. Det tycker jag är superviktigt. När vi ser varandra och alla blir sedda, då kan vi kommunicera på ett bättre sätt.
- Det ska också vara välkomnande, en god atmosfär och trevligt att komma in i musiksalen. Sen ska eleverna känna att de får någonting med sig från lektionen, att det är en vinst att komma hit. Tillsammans är ett nyckelord!
Du är förstelärare och har undervisat i 23 år på Båtsmansskolan. Hur har du haft lusten och energin att undervisa under så lång tid?
- Dels så är jag i grunden en positiv människa och har en positiv människosyn. Jag är fortsatt nyfiken och tar till mig av vad eleverna säger. Jag tror att jag kan vara behjälplig och utgöra en skillnad och så länge det finns en möjlighet att utgöra en skillnad för eleverna så ger det mig väldigt mycket energi. Jag ser det som en samhällelig gärning att vara med och fostra goda samhällsmedborgare. Det låter väldigt högtravande, men vad gör vi här? Varför är vi här? Så länge det finns en möjlighet att utgöra en skillnad och hitta goda saker i alla människor så ger det mig energi.
- Även stöttningen från skolledningen och kollegor att det vi gör här på skolan faktiskt har en betydelse ger mig mycket. Goda möten mellan människor ger energi och det jag får av eleverna är mycket värdefullt.
Vilket lärande är du inne i för tillfället? Både tillsammans med kollegor och för egen del i syfte att utveckla verksamheten du arbetar inom?
- Vi har arbetat mycket med PALS och auskultationer där vi har tittat mycket på varandras lektioner för att se hur vi leder våra lektioner och diskuterat varandras upplägg. Det är en del av PALS som vi vill hålla fast vid. Så det handlar mycket om att studera varandras lektioner och diskutera för att tillsammans utveckla vår verksamhet. Det gör även att vi blir mer öppna för varandras ämnen.
- Vad ska du göra efter intervjun? Efter intervjun så ska jag spela gitarr med åttondeklassarna, både melodier och ackord. Det kan bli kul och spännande! Efter det så är det utvecklingssamtal. Jag har även en hel del instrument att ta hand om.
Elisabet Möller, musiklärare