Till innehållet

Tusende möbeln återbrukad i unikt Härrydaprojekt

Artikel publicerad: 07 mar 2023

Stolar, hyllor, soffor, bord, ja massor av olika möbler som på ett enkelt sätt kan användas på nytt finns att hitta i kommunens möbelbibliotek. I möbelbiblioteket finns möbler som använts tidigare men som hamnat i något förråd. Genom satsningen på cirkulära möbelflöden tillhandahålls de till alla verksamheter i kommunen och nu har 1000 möbler återbrukats. Många av dem har renoverats upp och fått ett nytt liv i våra för- och grundskolor.

Bild på klädhängare i en korridor.

Cirkulära möbelflöden – för plånbok och miljö

Sedan hösten 2021 arbetar Härryda kommun med en unik modell för att öka återanvändning och minska mängden möbler som lagras i förråd eller slängs. Genom cirkulära möbelflöden och möbelbiblioteket bygger kommunen upp ett hållbart arbetssätt för återbruk av möbler. Det finns redan idag många bra möbler som inte används och genom möbelbibliotek tillgängliggörs dessa till verksamheterna. Att renovera möbler istället att köpa nya ger både miljömässiga och ekonomiska vinster.

Bild på Alice Karlström.

Alice Karlström, projektledare för cirkulära möbelflöden, på plats i snickeriet där möbler ses över och renoveras vid behov innan de skickas vidare till nya användare.

– Poängen med projektet är främst inte ekonomiskt utan det handlar om att minska utsläpp och att använda de resurser som kommunen redan har längre. Den ekonomiska aspekten är också viktig. Under förra året sparade kommunen ca 500 000 kr genom att använda och renovera möbler som redan fanns i kommunens ägor istället för att köpa in nya. Hittills i år har ca 70 000 kronor sparats, säger Alice Karlström, projektledare för cirkulära möbelflöden.

Utbildning, kultur och fritid en flitig beställare

Flera av verksamheterna i kommunen har beställt möbler via möbelbiblioteket och majoriteten av de som har använt tjänsten tillhör sektor Utbildning, kultur och fritid. Den tusende möbeln har nu levererats via möbelbiblioteket och det var Furuhällsskolan som fick den.

Bild på Johanna Lagnevall

Johanna Lagnevall, rektor F-3 på Furuhällsskolan, vid en av stolarna i syslöjlden som de har beställt via möbelbiblioteket. De återbrukade stolarna i slöjden har blivit elevernas favoritstolar.

– Det känns roligt att vi fick den tusende möbeln. Vi har använt oss mycket av tjänsten och beställt allt från kapprumsmöbler, stolar och bord till hyllor, förvaringsskåp och kontorsstolar, säger Johanna Lagnevall, rektor F-3 på Furuhällsskolan.

– Genom möbelbiblioteket fick vi också ett erbjudande om att renovera upp möbler som vi redan hade. Våra matsalsstolar är ganska rangliga fast att de inte är så gamla. Nu hämtar de åtta stolar åt gången och renoverar. De tvättar och målar dem, limmar och skruvar ihop stolarna. Vi får nya fina stolar fast att de egentligen inte är nya. Resultatet har verkligen överträffat våra förväntningar, vi är jättenöjda, fortsätter Johanna Lagnevall.

Även Önnerödsskolan beställer mycket från möbelbiblioteket.

– Jag har beställt en hel del möbler från möbelbiblioteket. Allt ifrån soffor till bord, bänkar, stolar och hyllor. Jag har beställt möbler när det inte har funnits budget för inköp av nya möbler. Samtidigt är vi miljömedvetna på Önnerödsskolan och vill gärna återbruka, säger Sara Krantz, elevkoordinator på Önnerödsskolan.

Bland förskolorna är hyllor, låga stolar och bord populära att beställa, medan skolorna ofta beställer elevstolar och möbler till uppehållsrum.

– Vårt skolcafé hade inte så många möbler så det har rustats upp med möbler som jag har beställt via möbelbiblioteket. Eleverna tycker att det blivit mycket mer hemtrevligt på skolan och jag håller verkligen med, fortsätter Sara Krantz.

Återbruk kan få fler i arbete

Bild på peson vid en symaskin.

Muhammed syr en ny klädsel till en soffa innan den läggs upp i möbelbiblioteket.

Möbellager, enklare reparationer och transport av möbler sköts av personer som deltar i kommunens arbetsmarknadsinsatser. Det är kostnadsfritt att använda möbelbiblioteket för kommunens verksamheter, både möbler, renovering och transporter ingår. Vid komplicerade renoveringar eller större volymer har kommunen möjlighet att vända sig till avtalade privata aktörer. Då tillkommer en kostnad.

Mycket pengar att spara

Genom att använda sig av möbelbiblioteket har Furuhällsskolan sparat ca 170 000 kr jämfört med att köpa in motsvarade möbler nya.

– Om möbelbiblioteket inte hade funnits hade vi i vissa fall vi varit tvungna att köpa in nya möbler, i andra fall hade vi inte kunnat prioritera det utan vi hade fått vänta. Nu när tjänsten finns har vi sluppit att köpa nya möbler vilket gör att vi kan använda våra pengar mer effektivt. Vi hade aldrig haft möjlighet att köpa in motsvarande möbler nya. Jag tycker att möbelbiblioteket är jättebra, säger Johanna Lagnevall.

På Önnerödsskolan tycker de också att kommunens satsning på cirkulära möbelflöden är och fungerar bra.

– Både beställning och leverans av möbler har fungerat toppen. Jag har ofta blivit erbjuden renovering av möbler och resultatet har alltid blivit bra. Det kommer garanterat bli fler beställningar framöver, säger Sara Krantz.

Även på Furuhällsskolan kommer de att fortsätta att beställa möbler från möbelbiblioteket.

– Absolut, det kommer vi att göra. Jag har spridit information om möbelbiblioteket på skolan så nu beställer personalen själva därifrån. Ibland dyker det upp möbler som man verkligen inte vill missa, avslutar Johanna Lagnevall.

Mer information

Mer information om möbelbiblioteket och om hur du beställer möbler finns på IDA, kommunens intranät. Inloggning krävs.
Möbelbiblioteket på IDA Länk till annan webbplats.

Kontakt

Alice Karlström, projektledare cirkulära möbelflöden

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt