Sommarjobbare arbetade vidare med resultatet från LUPP-enkäten
En viktig del i kommunens barnrättsarbete är att ungdomar kan föra fram sina perspektiv, att det finns kanaler för inflytande samt att ungdomars upplevelser och förslag tas tillvara. Ett redskap i det arbetet är LUPP-enkäten. I enkäten får politiker och anställda i kommunen en bild av hur ungdomar upplever sin livssituation, hur de har det, hur de mår och hur det är att bo i Härryda kommun.
I undersökningen hade kommunen två primära målgrupper. Den första gruppen bestod av elever i årskurs 8. Den andra gruppen bestod av ungdomar i Härryda kommun som gick i årskurs 2 på gymnasiet, inklusive introduktionsprogram, oavsett i vilken kommun deras gymnasieskola låg i.
Sammanfattande positiva trender
- 80% av eleverna i årskurs 8 är nöjda med skolundervisningen och möjligheten till hjälp eller stöd i skolan vid behov. I båda fallen är andelen högre än kommungenomsnittet i Göteborgsregionen.
- 90% av ungdomarna i årskurs 8 uppger att de är ganska eller mycket nöjda med livet, andelen killar som är nöjda är något högre än för tjejer.
- 90% av eleverna i årskurs 8 ger uttryck för en ganska eller mycket positiv framtidssyn.
Sammanfattande negativa trender
- 25% av eleverna i årskurs 8 saknar fritidsaktiveter där de bor. Andelen är lägre än genomsnittet för kommunerna i Göteborgsregionen.
- Många ungdomar i årskurs 8 uppger att de vill vara med och bestämma i olika skolfrågor men väsentligt färre att de får göra det.
- Var tredje elev i årskurs 8 upplever otrygghet i vardagsmiljön, andelen tjejer är dubbelt så många som killar. Flest är otrygga på stan/centrum och i kollektivtrafiken.
- Den självskattade hälsan hos tjejer har minskat successivt sedan den första mätningen 2013 samtidigt som killarnas ligger kvar på en högre nivå. Ungefär sju av tio tjejer rapporterar minst något regelbundet hälsobesvär.
Så används resultaten
Svaren från undersökningen ger kommunen viktig kunskap om ungas livssituation. Resultatet blir ett verktyg för att fortsätta att utveckla kommunens verksamheter och fungerar samtidigt som ett underlag för vidare dialog mellan ungdomar och företrädare för kommunen. Svaren från enkäten kommer nu under hösten att presenteras för och diskuteras med ungdomar, politiker och tjänstepersoner inom kommunens verksamheter.
Fördjupat arbete genom ungdomar
För att ytterligare ta vara på ungas engagemang och fördjupa resultatet av LUPP-enkäten erbjöd Härryda kommun i år ungdomar feriearbete som unga kommunutvecklare under tre veckor. Uppdraget var att fokusera på frågor i LUPP-enkäten som rör trygghet och delaktighet i de östra delarna i kommunen, skriva en rapport samt planera för dialoger mellan unga och kommunpolitiker utifrån resultatet. Utfallet av dialogen kommer att vara ett stöd för kommunens prioriteringar och åtgärder riktade till barn och ungdomar.
Pedagog Härryda träffade de unga kommunutvecklarna Ellie Dahlberg, Alva Bengtsson och Lukas Larsson i Gula villan i Rävlanda under deras sista vecka på jobbet. Med på träffen var även deras handledare Alexander Asp, metodutvecklare för ungas inflytande. Vid tillfället var ungdomarna mitt uppe i att sammanställa rapporten och planera för dialogerna som ska genomföras under våren 2025.
Intensiva veckor
De unga kommunutvecklarna var överens om att de hade haft tre väldigt spännande och intensiva veckor som hade överträffat förväntningarna de hade på feriearbetet. Några höjdpunkter ungdomarna lyfte fram var nätverksträffen med andra unga kommunutvecklare från Kungsbacka och Tjörns kommuner.
- Vi hade gjort en presentation med fokus på trygghet som vi redovisade för de andra kommunerna. Det var intressant att få ta de av Tjörns presentation med fokus på hälsa och Kungsbackas om demokrati, säger Alva.
Under sin tid som kommunutvecklare har ungdomarna även fått vara med i olika sammanhang i kommunens verksamheter.
- Vi också fått möjlighet att delta på möten med bland annat nätverket som arbetar med barnrättsfrågor och träffat flera andra tjänstepersoner i kommunen, det har varit intressant, berättar Ellie, Alva och Lukas.
- För att få reda på hur fler ungdomarna tänker om resultatet har vi varit på fritid ungdoms mötesplatser i kommunens östra delar och frågat de som var där hur de såg på det, berättar Ellie och Alva.
- I Hindås gick vi helt enkelt ut och haffade ungdomar och pratade med dem. Sen har ungdomar också kommit till oss i Gula Villan, säger Lukas.
Enkät till rektorer
För att få reda på hur rektorerna planerar för att ta hand om resultatet av LUPP-enkäten höll Lukas precis på med att sammanställa en enkät som ska skickas ut till berörda rektorer.
- Det är viktigt att det blir ett samtal mellan ungdomar och lärare på skolan kring resultatet och att vuxenvärlden visar att de tar ungdomarnas synpunkter på allvar, menar Lukas.
Något som stack ut negativt i svaren på LUPP-enkäten och som kommunutvecklarna lagt märke till var att få unga vill vara med och påverka, att unga känner sig otrygga i kollektivtrafiken och att tjejerna är mer otrygga och uppger att de har mer stress och sämre hälsa.
- Det stämmer överens med resultaten från andra kommunerna som genomförde LUPP-enkäten. Härryda kommun kan inte lösa allt, men det är viktigt att kommunen försöker ta tag i det de kan göra, anser Ellie, Alva och Lukas.
Slutordet får Alexander Asp som handlett ungdomarna under tiden som kommunutvecklare.
- Det har varit väldigt kul att handleda Lukas, Ellie och Alva. De är väldigt engagerade och kloka. Jag tycker generellt att många vuxna underskattar ungas åsikter så det är viktigt att få med ungdomarna tidigt i processen. Det ska bli kul att ta del av rapporten, dialogerna och det fortsatta arbetet med barn och ungas inflytande och delaktighet, avslutar Alexander.
Om LUPP
LUPP-enkäten är ett nationellt verktyg som tillhandahålls av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Enkäten genomförs vart tredje år och innehåller många frågor som rör ungdomars vardag. Resultaten presenteras utifrån områdena fritid, skola, samhälle och demokrati samt trygghet, hälsoarbete och framtid. Härryda kommun har genomfört LUPP fyra gånger.
Härrydas resultat 2023, länk till annan webbplats Länk till annan webbplats.
Artikel på VGR-Fokus om Härrydas unga kommunutvecklare Länk till annan webbplats.