Till innehållet

Psykisk hälsa – en nödvändig dialog

Artikel publicerad: 01 apr 2025

I dagens samhälle står ungdomar inför en rad utmaningar som påverkar deras psykiska hälsa. Stressen från skolkrav, sociala mediers ständiga närvaro och osäkerhet kring identitet och framtid bidrar till en ökning av psykisk ohälsa bland unga.

Bild på en tonårstjej.

Att ta dessa problem på allvar är avgörande, inte bara för individens välmående utan också för samhällets framtid. Genom att implementera program som Youth Aware of Mental Health (YAM) kan vi erbjuda ungdomar verktyg och stöd för att hantera psykisk ohälsa och främja en hälsosammare livsstil.

Bakgrund

Youth Aware of Mental Health (YAM) är ett evidensbaserat program som syftar till att främja mental hälsa och förebygga självmord bland ungdomar i åldern 13-17 år. Programmet utvecklades av forskare vid Karolinska Institutet i Sverige och har implementerats i flera länder världen över. YAM är utformat för att vara interaktivt och engagerande, och det involverar rollspel, diskussioner och övningar som hjälper ungdomar att utveckla färdigheter för att hantera stress, lösa problem och söka hjälp vid behov.

Evidens för YAM

YAM har utvärderats internationellt och i Sverige (Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention, 2021). Den internationella studien visade en minskning av både självmordstankar och självmordsförsök. I den svenska studien noterades en minskning av suicidtankar, förbättringar i olika mått på psykisk hälsa samt en ökning av hjälpbeteenden och kunskaper.

YAM i praktiken

I Härryda kommun är YAM obligatoriskt för alla elever i årskurs 8. Kommunen har gjort en satsning och har därmed fått en stabil organisation med snart nio utbildade YAM-instruktörer samt åtta till tio medhjälpare.

Pedagog Härrydas redaktion var på plats på Båtsmansskolan innan ett av YAM-tillfällena för att ta pulsen på YAM i praktiken. YAM-instruktörer vid just det här tillfället var Tilda Enerås, skolkurator, och Maria Härnesand, skolpsykolog. Redaktionen träffade även en lärare samt några elever som precis skulle gå in på sitt femte och sista YAM-pass.

Tilda och Maria förklarade att metoden i YAM bygger på att ungdomarnas egen delaktighet står i centrum. Genom interaktiva dilemmaövningar och rollspel får eleverna möjlighet att reflektera och vara aktiva deltagare. YAM handlar om empowerment – att ge ungdomarna verktyg att påverka och förbättra sin egen mentala hälsa.

- Det lekfulla och interaktiva upplägget gör att eleverna närmar sig temat på ett avväpnande sätt, förklarar Tilda.

Programmet består av sex teman kopplade till psykisk hälsa, presenterade under tre veckor med totalt fem timmar YAM-tid. Första veckan bjuder på en föreläsning med interaktiva moment och en dilemmaövning. Vecka två fokuserar på rollspel kring stress och depression, och tredje veckan avslutas med ett pass baserat på klassens egna frågor och behov. Instruktörerna arbetar alltid i par och besöker skolor där de inte har en relation till eleverna, vilket syftar till att skapa en neutral miljö för diskussion. Att sakna en relation till eleverna kan vara en utmaning för instruktörerna, men de har utvecklat strategier för att överkomma detta, som att snabbt lära sig elevernas namn och återknyta till tidigare diskussioner.

Ett underlag till fortsatt arbete

Ludvig Wallentin, lärare på Båtsmansskolan, delade med sig av sina erfarenheter. Han tror att YAM gett eleverna en tankeställare även om det är lite för tidigt att säga ifall det gett några effekter på deras attityder gentemot varandra. Utmaningen för skolan är att hitta tid för YAM och att undvika att samma skolämnen påverkas varje gång. Han tycker att det är viktigt att skolan och YAM-instruktörerna kan ha en dialog om detta så att det blir schematekniskt så bra som möjligt. Han menade vidare att en betydande fördel med YAM är den värdefulla feedback som skolan erhåller efter YAM-sessionerna. Denna feedback kan fungera som en vägledning för att rikta skolans framtida arbete.

Vad säger eleverna?

Vi avslutade med att prata med några elever som precis skulle gå in på sitt femte och sista YAM-pass.

- Vi tycker det är kul, sa flera av dem.

- Vi har fått tankeställare och det är bra att utbildningen är interaktiv så att vi får göra saker själva och vara aktiva.

I elevernas utvärderingar av YAM är det flera som lyfter att de uppskattar att prata om psykisk hälsa och att de tycker att det generellt sett pratas för lite om det. Flera önskade att instruktörerna skulle komma tillbaka och prata mer kring ämnet.
YAM är mer än bara ett program – det kan vara en resa mot bättre psykisk hälsa för ungdomar. Med sin interaktiva och engagerande metod har YAM potential att göra skillnad i ungdomars liv.

Frågor att samtala vidare kring

  • Vilka tidiga insatser kan vi göra för att främja psykisk hälsa hos yngre elever innan de får möjlighet att delta i YAM?
  • Hur kan vi skapa en skolmiljö där samtal om psykisk hälsa är naturliga och integrerade i vardagen för alla årskurser?
  • Hur kan vi som lärare och rektorer stödja och följa upp de insikter och färdigheter som eleverna får genom YAM-programmet?
  • Vilka andra initiativ eller program kan vi överväga för att ytterligare stärka arbetet med ungdomars psykiska hälsa i vår skola?
  • Hur kan vi använda den feedback vi får från YAM-sessionerna för att förbättra vårt arbete med elevernas psykiska hälsa i alla årskurser?

Läs mer

YAM - Youth Aware of Mental health Länk till annan webbplats.

Insatser i skolan | RESPI Länk till annan webbplats.

Kontakta redaktionen

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt