Till innehållet

Elever från CFL bjöd in till vernissage

Artikel publicerad: 18 mar 2025

Tisdagen den 25 februari var det vernissage i Ekdalaskolans lokaler i centrala Mölnlycke. Det var elever från Centrum för flerspråkigt lärande (CFL) som visade upp sina alster. I korridorerna och i klassrummen visades brev, texter, dikter, innovationer och målningar som beskrev årets tema, Identitet, drömmar och framtid.

Bild på en ritad jordglob med händer runt om.

Folk strömmade in från skolgården redan innan öppnandet och väl inne var det fullpackat med besökare och riktigt svårt att ta sig fram.

Skolan och omvärlden

Under hela höstterminen 2024 har elever och lärare på CFL arbetat med materialet som nu visades upp för vårdnadshavare, släktingar, skolpersonal och andra besökare. Syftet med utställningen var att lyfta elevernas flerspråkiga identitet och visa på den mångfald som finns i Härryda kommun, genom att arbeta med läroplanens kapitel 2.6, Skolan och omvärlden. Personalen ville väcka drömmar hos eleverna om framtiden, att det finns hopp och möjligheter. Alla alster andades framtidstro och nyfikenhet, där fanns drömmar om att bli läkare, astronaut, lärare, arkitekt. ”Brev till mig själv” på olika språk hängde på väggarna tillsammans med handavtryck, teckningar och texter.

Bild på händer och brev till mig själv.

Mångfald och kreativitet

I klassrummen bjöds det på presentationer med lärare och elever där man visade höstens arbete inför kvällens vernissage. Elever läste dikter och läste upp sitt brev på sitt modersmål inför fullpackade klassrum.

I entrén bjöds det på musik av elever som spelade piano, klarinett och oud i olika konstellationer. Musiken som spelades var allt från klassiska stycken till traditionell musik från mellanöstern. Runtomkring stod föräldrar, syskon och andra besökare och sjöng med och klappade takten.

- Skolan behöver öppnas för omvärlden och därför är det en bra plats att ha en utställning på, att kunna titta in och få uppleva barnens och ungdomarnas perspektiv, menade Sara Edvardson Ehrnborg, enhetschef på Centrum för flerspråkigt lärande.

Modersmålsundervisning

Cirka 450 elever i årskurs 1 – 9 har modersmålsundervisning i Härryda kommun, runt 30 språk är representerade. Där talas språk som albanska, finska, ukrainska, persiska, dari, spanska, koreanska och många, många fler.

Någonting som har lyfts när det gäller behovet av modersmålsundervisning är att tvåspråkighet ger kognitiva fördelar. Dock har den senare forskningen inte hittat några sådana fördelar, däremot står det klart att flerspråkiga elevers kunskapsutveckling gynnas av modersmålsundervisningen. Att kunna kommunicera på flera språk är dessutom en öppning till och förståelse för varandras olika kulturer, vilket är nog så betydelsefullt.

Sven Karlsson (M), ledamot i kommunfullmäktige, var en av de inbjudna besökarna. Han var imponerad av drömmarna och kreativiteten och uttryckte med emfas:

- Om 10% av drömmarna blir verklighet – vilken fantastisk värld vi har skapat!

Vad tyckte vårdnadshavarna?

Bild på personer i en korridor som tittar på elevernas alster.

- Bra initiativ, tyckte en kurdisk pappa som visserligen pratade kurdiska hemma med sitt barn men där mamman hade insisterat på att barnet skulle gå i modersmålsundervisning.

- Mitt barn älskar swahili, sa en mamma. Hemma mixade de franska, svenska och swahili men hon var mån om modersmålsundervisningen, jag vill inte att hon ska glömma sitt språk.

Kontakta redaktionen

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt