Till innehållet

Matsvinn

Varje dag arbetar kommunens kök med att balansera hur mycket mat som lagas till varje måltid och hur många måltider som går åt för att inte mat ska slängas i onödan.

Tallrik med mat och buffé med grönsaker.

Foto: Federico ChiccoDodi FC, Mostphotos

Matsvinn är mat som människor slänger men som lika gärna hade kunnat ätas eller säljas om den hade hanterats på ett smartare sätt. Sedan 2015 arbetar Härryda kommun med att minska matsvinnet i kommunens alla kök.

Effekter av minskat matsvinn

  • Kommunen har minskat matsvinnet med 30 procent sedan 2015.
  • Arbetet har lett till ökad utsortering och återvinning av brännbart avfall.
  • Kostnaderna för både råvaror och hantering av avfall har minskat.

Skolmat av "räddade råvaror"

Skolrestaurangen på Backaskolan i Landvetter lagar skolmat på ”räddade råvaror” från våra leverantörer. Det kan vara råvaror med kort datum och grönsaker och frukt med stötskador – varor som annars skulle ha slängts.

Svinnmart arbete uppmärksammas

Härryda kommun var tidigt ute med att arbeta för ett minskat matsvinn. Vårt arbetssätt och effekterna av det har uppmärksammats med priser och i media:

Kontakt

Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare måltid

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2022-09-08