Lyssna

Matsvinn

Varje dag arbetar kommunens kök med att balansera hur mycket mat som lagas till varje måltid och hur många måltider som går åt för att inte mat ska slängas i onödan. 

Matsvinn är mat som människor slänger men som lika gärna hade kunnat ätas eller säljas om den hade hanterats på ett smartare sätt. Härryda kommun startade 2015 ett treårigt projekt för att minska matsvinn i kommunens alla 52 kök. Det tidsbegränsade projektet blev en succé och uppdraget är nu permanent.

Effekterna av minskat matsvinn

  • Kommunen har minskat matsvinnet med 30 procent sedan 2015.
  • Arbetet har lett till ökad utsortering och återvinning av brännbart avfall.
  • Kostnaderna för både råvaror och hantering av avfall har minskat.

Skolmat av "räddade råvaror"

På skolrestaurangen Backaskolan i Landvetter lagar man skolmat på ”räddade råvaror” från våra leverantörer. Det kan vara råvaror med kort datum och grönsaker och frukt med stötskador – varor som annars skulle ha slängts.

Nationellt uppmärksammat arbete

Härryda kommuns arbete med minskat matsvinn har uppmärksammats i både priser och medial uppmärksamhet.

  • Lyssna på inslaget "Så stort är matsvinnet i kommunerna"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Sveriges Radio P1, där Anna Löfgren Adén berättar om hur Härryda kommun jobbar och lyckats sänka matsvinnet (2 minuter in i reportaget)