Varje dag arbetar kommunens kök med att balansera hur mycket mat som lagas till varje måltid och hur många måltider som går åt för att inte mat ska slängas i onödan.
Matsvinn är mat som människor slänger men som lika gärna hade kunnat ätas eller säljas om den hade hanterats på ett smartare sätt. Sedan 2015 arbetar Härryda kommun med att minska matsvinnet i kommunens alla kök.
Skolrestaurangen på Backaskolan i Landvetter lagar skolmat på ”räddade råvaror” från våra leverantörer. Det kan vara råvaror med kort datum och grönsaker och frukt med stötskador – varor som annars skulle ha slängts.
Härryda kommun var tidigt ute med att arbeta för ett minskat matsvinn. Vårt arbetssätt och effekterna av det har uppmärksammats med priser och i media:
Genom ett aktivt arbete för att minska matsvinnet bidrar Härryda kommun till en hållbar utveckling utifrån Agenda 2030.
Anna Löfgren Adén
031-724 69 26
anna.lofgrenaden@harryda.se