Lyssna

Måltiderna i förskolan och grundskolan

Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, källa till glädje, som mötesplats och kulturbärare. Matvanorna har stor betydelse för både hälsa och miljö. Genom att grundlägga bra matvanor hos barn och ungdomar kan vi bidra till en hållbar utveckling för människa och miljö.

Alla skolor och förskolor i kommunen har en gemensam matsedel, gemensamma recept och gör gemensamma produktval. Förskolorna har en matsedel som är snarlik skolornas men anpassad för de mindre barnen. Är det fiskrätt i skolan så är det fiskrätt på förskolan.

Mat i förskolor och skolor

 • I förskolorna serverar vi två till tre sallader varje dag. På skolorna serveras ett salladsbord där det ska finnas rikligt med råkost, bönsallader och en matig sallad. Tyngdpunkten ligger på grönsaker som är frilandsodlade.
 • Alla potatisrätter som potatisgratäng, rotfruktsgratäng, skinkgratäng, klyftpotatis, potatismos, rotmos och liknande görs av färsk potatis som kommer huvudsakligen från Västra Götaland och Halland.
 • Vi använder mycket oskalad potatis.
 • Alla soppor görs från grunden. 
 • Alla såser, såväl varma som kalla görs från grunden.
 • Vi bakar själva en stor del av brödet på våra förskolor.
 • Vi strävar efter att bytta ut riset mot matkorn och bulgur eftersom risodlingen, även den ekologiska, ger ifrån sig stora mängder metangas, som är en kraftig växthusgas.

Minskad köttmängd

Av miljöskäl arbetar vi med målsättningen att minska mängden kött, och då speciellt nötkött, i våra serveringar. Vi arbetar nu med att ersätta en tredjedel av färsen i bland annat köttfärssåsen med en bönmassa. Där har vi också ersatt nötfärsen med blandfärs 50/50 (fläskköttet har lägre klimatbelastning). Vi har infört industrins nya produkter som har samma tänk, hälften kött och resten bra vegetabilier.

Svenskt kött och svensk fågel

Vi prioriterar svenskt kött och svensk kyckling på grund av:

 • att vi i Sverige haft strikta djurskyddsregler som gjort att vi har mycket liten förekomst av salmonella.
 • att Sverige 1986 blev första landet i världen som införde förbud att ge antibiotika till djur annat än i medicinskt syfte och det har medfört att vi i landet har låg förbrukning av antibiotika (Sverige, Norge och Island har minsta antibiotikaförbrukningen av 25 undersökta europeiska länder) och därmed också ett betydligt bättre läge när det gäller antibiotikaresistenta bakterier.
 • att vi ur miljösynpunkt behöver betande djur för att hålla våra beteshagar öppna. Där finns en stor artrikedom och det är boplatser för många pollinerande insekter.

Utifrån upphandlade produkter, anpassar vi matsedel och gör aktiva val. Vi uppskattar att cirka 90 procent av alla kött- och charkuteriprodukter vi använder är av svenskt ursprung. Vissa produkter är svårt att få tag då det inte finns upphandlat med Svensk köttråvara.

Huvuddelen av köttråvarorna kommer från Scan och JM chark (Ginstens slakteri) i Halmstad.

 • Vi köper färdiga köttbullar och pannbiffar.
 • Vi gör själva köttfärslimpor, kålpudding, lasagne och liknande.
 • Vi använder svensk färsk kyckling från Guldfågel till kycklingrätterna.

Fisk och fiskprodukter

Huvuddelen av den fisk och de fiskprodukter vi köper kommer från MSC-certifierad fisk.

 • Fisk serveras varje vecka men vi försöker komma bort från typ ”fiskpinnar”.
 • Vi undviker att köpa fisk som fiskas i Nordostatlanten och skickas till Kina för att filéas.
 • Vi köper nu en stor del av fiskprodukterna från Domstein som är ett norskt företag. De har bl.a. en produktionsanläggning i Kungshamn och en i Lysekil.
 • Fiskgratänger, fiskgrytor, fisksoppor och fiskpudding görs mestadels på färsk fisk, huvudsakligen sej. Den största delen av denna sej är MSC-certifierad.
 • Vi serverar stekt sillflundra i alla våra enheter vilket är mycket viktigt ur såväl närings- som miljösynpunkt.

Sedan hösten 2011 arbetar vi för att kunna använda fiskprodukter där råvaran kommer från krokfångad fisk, en fångstmetod med endast halva miljöbelastningen i jämförelse med traditionellt fiske. Produkterna är MSC- certifierade. Under 2014 har krokfångad fisk serverats 11 gånger i förskola och skola.

Ekologiska livsmedel

Från och med det nya upphandlingsavtalet som trädde i kraft den 3 november 2014 köps följande ekologiska livsmedel:

Mjölk, mjölkprodukter, huvuddelen av fisken, havregryn, vetemjöl, couscous, bulgur, grötris, skivade rödbetor, smörgåsgurka, ketchup, tomatkross, lingonsylt, pannkakor och gula ärtor.

Fairtrade-produkter som köps är bananer, kaffe, te och kakao. Vi strävar efter att följa Livsmedelsverkets rekommendationer i "Maten i skolan".

Bästa möjliga måltidsservice

Ansvaret för måltiderna i förskolan och skolan är i Härryda kommun delat mellan sektorn för utbildning och kultur och sektorn för teknik och förvaltningsstöd, enheten måltidsservice. Vi utgår från kommunens inriktningsmål för kostverksamheten och arbetar för att kunna erbjuda bästa möjliga måltidsverksamhet inom ramen för den budget som vi förfogar över.