Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, källa till glädje, som mötesplats och kulturbärare. Matvanorna har stor betydelse för både hälsa och miljö. Genom att grundlägga bra matvanor hos barn och ungdomar kan vi bidra till en hållbar utveckling för människa och miljö.
Alla skolor och förskolor i kommunen har en gemensam matsedel, gemensamma recept och gör gemensamma produktval. Förskolorna har en matsedel som är snarlik skolornas men anpassad för de mindre barnen. Är det fiskrätt i skolan så är det fiskrätt på förskolan.
Av miljöskäl arbetar vi med målsättningen att minska mängden kött, och då speciellt nötkött, i våra serveringar. Vi arbetar nu med att ersätta en tredjedel av färsen i bland annat köttfärssåsen med en bönmassa. Där har vi också ersatt nötfärsen med blandfärs 50/50 (fläskköttet har lägre klimatbelastning). Vi har infört industrins nya produkter som har samma tänk, hälften kött och resten bra vegetabilier.
Vi prioriterar svenskt kött och svensk kyckling på grund av:
Utifrån upphandlade produkter, anpassar vi matsedel och gör aktiva val. Vi uppskattar att cirka 90 procent av alla kött- och charkuteriprodukter vi använder är av svenskt ursprung. Vissa produkter är svårt att få tag då det inte finns upphandlat med Svensk köttråvara.
Huvuddelen av köttråvarorna kommer från Scan och JM chark (Ginstens slakteri) i Halmstad.
Huvuddelen av den fisk och de fiskprodukter vi köper kommer från MSC-certifierad fisk.
Sedan hösten 2011 arbetar vi för att kunna använda fiskprodukter där råvaran kommer från krokfångad fisk, en fångstmetod med endast halva miljöbelastningen i jämförelse med traditionellt fiske. Produkterna är MSC- certifierade. Under 2014 har krokfångad fisk serverats 11 gånger i förskola och skola.
Från och med det nya upphandlingsavtalet som trädde i kraft den 3 november 2014 köps följande ekologiska livsmedel:
Mjölk, mjölkprodukter, huvuddelen av fisken, havregryn, vetemjöl, couscous, bulgur, grötris, skivade rödbetor, smörgåsgurka, ketchup, tomatkross, lingonsylt, pannkakor och gula ärtor.
Fairtrade-produkter som köps är bananer, kaffe, te och kakao. Vi strävar efter att följa Livsmedelsverkets rekommendationer i "Maten i skolan".
Ansvaret för måltiderna i förskolan och skolan är i Härryda kommun delat mellan sektorn för utbildning och kultur och sektorn för teknik och förvaltningsstöd, enheten måltidsservice. Vi utgår från kommunens inriktningsmål för kostverksamheten och arbetar för att kunna erbjuda bästa möjliga måltidsverksamhet inom ramen för den budget som vi förfogar över.
Anna Lind, kostsamordnare
031-724 61 23
anna.lind@harryda.se