Till innehållet

Stråkinstrument

På Kulturskolan kan du välja att spela tre olika stråkinstrument: fiol, cello och kontrabas. Tre instrument som alla har sin alldeles egna personlighet.

Flicka spelar fiol.

Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Under elevens första spelår träffas vi i mindre grupper och spelar tillsammans varje vecka. Redan andra året får man spela flera gånger i veckan, både på lektion och tillsammans med andra spelkompisar i olika ensembler och orkestrar.

Närbild på en fiol.

Bild: Jan Kwarnmark

Fiol

Fiol är det minsta av stråkinstrumenten. Den har fyra strängar som man antingen knäpper med fingrarna på eller drar med en stråke på för att få ljud. Fiolkursen är tillgänglig från årskurs 2, fiolrytmik är tillgänglig i årskurs 1.

Närbild på en cello.

Bild: Jan Kwarnmark

Cello

Cellon är lite större än fiolen, så den får stå på golvet mellan knäna på den som spelar. Cello är tillgängligt från årskurs 2, cellorytmik är tillgänglig i årskurs 1.

Närbild på en kontrabas.

Bild: Jan Kwarnmark

Kontrabas

Kontrabas är det största av stråkinstrumenten. Den kan också kallas basfiol, ståbas och akustisk bas. Kontrabas är tillgänglig från årskurs 2.

Om stråkkurserna

Kulturskolans stråkinstrumentkurser startar från årskurs 2. Undervisningen sker främst i kulturskolans lokaler i Mölnlycke, Landvetter kulturhus och Mölnlycke kulturhus. Viss undervisning finns också på några av kommunens grundskolor i anslutning till skoldagen. Lektionstiderna planeras i samråd med undervisande lärare.

Hyra instrument

Alla stråkinstrument finns att hyra av Kulturskolan. Vi börjar med mindre instrument och byter tills eleven kan spela på ett fullstort instrument, då kan det vara dags att du köper ett eget.

Hyra instrument på kulturskolan

Börja spela i årskurs 1

Vill du börja spela redan i årskurs 1? Då kan du välja fiolrytmik eller cellorytmik.

Om fiol- och cellorytmiken

Fördjupningskurs

För den som vill utveckla sitt musicerande ännu mer finns en fördjupningskurs i musik från årskurs 8. På musikfördjupningen får man en längre spellektion och en gemensam lektion varje vecka som innehåller musikteori, arrangering, komponering och samspel.

Om fördjupningskurser

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-03-27