Till innehållet

Mer om kulturskolan

Kulturskolan har kurser i bild, dans, rytmik, teater, sång, kör och mer än 15 olika musikinstrument. Men kulturskolan gör också mycket annat.

En dansgrupp är på en scen. De hoppar upp i luften och sträcker ut armarna.

Kulturskolans verksamhet

Kulturskolan vill verka för att alla barn och unga i vår kommun får

  • uppleva styrkan och glädjen i att utöva konst och kultur.
  • utvecklas till det de önskar och har förmåga till.
  • växa tillsammans med andra.

I kulturskolans kursverksamhet träffar vi varje vecka ungefär 1 500 barn och unga mellan 5-20 år. Genom skolsamverkan i olika former och skolföreställningar får vi många tillfällen att möta kommunens alla skolelever. Kulturskolan har ett stort utbud av offentliga evenemang som är öppna för alla.

Kulturskolan och skolan

Estetiska programmet på Hulebäcksgymnasiet

Hulebäcksgymnasiet har ett estetiskt program med sex olika inriktningar. Kulturskolans musiklärare undervisar många av de elever som väljer att spela ett orkesterinstrument eller att gå på Hulebäcksgymnasiets unika slagverksinriktning.

Estetiska programmet på Hulebäcksgymnasiet Länk till annan webbplats.

Projekt

Ibland kommer Kulturskolans lärare ut till kommunens skolor för att driva projekt tillsammans med elevgrupper under en begränsad period. Det kan vara allt från dramaprojekt till sceniska musikprojekt.

Skolföreställningar

Varje år möter kulturskolan flera tusen av kommunens elever i skolföreställningar. Kulturskolan har vanligtvis rytmikallsång för de yngre årskurserna, bjuder in skolklasser till en mängd elevföreställningar och alla barn i årskurs 1 och 2 får se lärarföreställningen Kulturkaramellen.

Lovkurser

Kulturskolan arrangerar ofta kortare lovkurser på skolloven, hit både nuvarande och nya elever är välkomna.

Om kulturskolans lovkurser

Kulturskolan och samhället

Publika evenemang

Kulturskolan gör över 200 offentliga framträdanden varje år. Men vad är en föreställning utan publik? Vi så glada om du vill besöka oss. Våra framträdanden har alltid fri entré.

Kulturskolans evenemangskalender

Kulturskolans intresseförening

Intresseföreningen betyder mycket för kulturskolans elever och lärare. De vill också hjälpa till att göra Kulturskolan synlig både för beslutsfattare och kommunens invånare.

Om intresseföreningen

Mölnlycke blåsorkester

Att spela ett instrument har du glädje av hela livet, men det kan vara svårt att hitta ett forum att musicera i när kulturskoletiden är över. Därför har Kulturskolan ett nära samarbete med Mölnlycke blåsorkester där kulturskolans äldre och före detta elever alltid är välkomna.

Om Mölnlycke blåsorkester Länk till annan webbplats.

Kulturskolan nationellt och internationellt

Kulturskolan arbetar aktivt med kulturella och kreativa möten även utanför kommunens gränser. Kulturskolan i Härryda kommun samarbetar gärna med närliggande kulturskolor för gemensamma projekt, festivaler eller läger. Varje år deltar många av kulturskolans musikelever i det stora internationella musiklägret Side by Side by El Sistema i centrala Göteborg. El Sistema har varit en inspirationskraft för kulturskolans utveckling i Sverige och kulturskolan tar ibland emot gästlärare som har workshops och clinics med våra elever.

Tack vare närheten till Göteborg försöker kulturskolan dra nytta av våra fina kulturinstitutioner. Det kan ta form i att kulturskolan åker med elevgrupper på studiebesök och konserter till Konstmuseet eller Konserthuset. Göteborg Wind Orchestra (GWO) har också under många år agerat förebilder och ledare vid gemensamma blåsorkesterdagar.

Ibland åker olika elevgrupper från kulturskolan utomlands på orkesterturnéer eller som deltagare i internationella musikfestivaler och har även drivit internationella projekt som finansierats med EU-bidrag.

Här finns Kulturskolan

Kulturskolan finns i kommunens alla delar. Vi har tillgång till stora lokaler i kommunens fina kulturhus i Landvetter och Mölnlycke, Hindås station, Hulebäcksgymnasiet och egna lokaler i Gula villan i Rävlanda. I Mölnlycke har kulturskolan ett helt eget hus där stor del av vår undervisning sker. En del av kulturskolans instrumental- och rytmikundervisning sker också på kommunens olika skolor.

Hitta till kulturskolans lokaler

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-03-27