Önska skola

Alla barn som är folkbokförda i Härryda kommun är garanterade att få en plats i någon av våra skolor. Du som vårdnadshavare kan önska vilken skolenhet du helst vill att ditt barn ska gå i. Det gäller från förskoleklass till och med årskurs 9. Här kan du läsa mer om hur du ansöker och vad som gäller.

Så fungerar skolvalet

Du som är vårdnadshavare till barn som ska börja i förskoleklass och årskurs 7 får i slutet av oktober hemskickat en inbjudan till skolvalet.

Skolvalet genomförs digitalt, vilket innebär att samtliga vårdnadshavare behöver legitimera sig med e-legitimation för att genomföra det. Skolvalet görs via kommunens e-tjänst under november. Besked om skolplacering skickas ut senast i slutet av februari. 

Information om kommunens grundskolor hittar du här.

Härryda kommun försöker i första hand tillgodose vårdnadshavares önskemål om skolplacering. Om det finns fler sökanden än platser på en skola behöver ett urval göras. Följande urvalsgrunder tillämpas då i angiven ordning: 

  • Närhetsprincipen
  • Syskonförtur vid placering i förskoleklass till och med årskurs 3 (F-3). Syskonförtur gäller endast om det äldre syskonet går i årskurs F-3 när det yngre syskonet ska börja på samma skola.
  • Faktiskt avstånd (gångväg till den önskade skolan)

Här kan du läsa mer om Härryda kommuns riktlinjer. Word, 19.8 kB.

Klassindelning

Klassindelning görs på varje skola under våren för blivande förskoleklass och årskurs 7. Den nya skolan informerar om klassindelningen innan skolstart.

Är du nyinflyttad eller håller du på att flytta till Härryda kommun?

Vid inflytt till Härryda kommun ansöker du om plats i grundskola för ditt barn via kommunens e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Önskemål om specifik skola beviljas i mån av plats. Om du och ditt barn inte är folkbokförd i Härryda kommun behöver du bifoga ett bostadskontrakt för att styrka den kommande folkbokföringsadressen. På kontraktet måste adressen och inflyttningsdatum framgå. Din ansökan hanteras en månad innan önskad startdatum. Vid inflytt under sommaren hanteras ansökan i slutet av vårterminen.

Om du har frågor om en skola vänder du dig till ansvarig rektor.
Grundskolor i Härryda kommun

Ansökan om skolbyte

Du kan ansöka om att byta skola när som helst under året. Ett byte beviljas i mån av plats. Ansökan görs via kommunens e-tjänst Länk till annan webbplats. alternativt via blankett som du hittar längre ner på sidan. Är ditt barn folkbokförd i Härryda kommun men går på en fristående skola eller kommunal skola i annan kommun ska du använda denna e-tjänst ifall ni vill byta till en kommunal skola i Härryda kommun.

Boende utanför kommunen

Om ni inte bor i Härryda kommun och vill ansöka om en plats i grundskolan så erbjuds placering endast i mån av plats. Ansökan om plats i förskoleklass inför kommande läsår handläggs först efter att kommunens skolval är avslutat. Ansökan görs via kommunens e-tjänst Länk till annan webbplats. alternativt via blankett som du hittar längre ner på sidan

Skyddade personuppgifter

Du som har skyddade personuppgifter kan inte ansöka eller säga upp ditt barns skolplacering via e-tjänsten. Använd istället blanketterna nedan.

Uppsägning av skolplacering

Du som vårdnadshavare behöver säga upp ditt barns skolplacering ifall ni ska flytta från kommunen eller om eleven ska byta skola till en annan skola än Härryda kommuns kommunala skolor. Uppsägning av plats görs via kommunens e-tjänst Länk till annan webbplats. alternativt via blankett som du hittar längre ner på sidan. Kom även ihåg att säga upp eventuell plats på fritidshem Länk till annan webbplats..

Ansökan om fritidshem

Du behöver inte ansöka om fritidshem om ditt barn har en plats i kommunal förskola/familjedaghem eftersom omplacering sker automatiskt till skolans fritidshem. Om ditt barn har plats på fristående förskola kommer ni att få ett erbjudande om plats på fritidshem. Är ni nyinflyttade kan ni ansöka via e-tjänsterna Länk till annan webbplats.

Observera att du inte har rätt till fritidshemsplats när du är föräldraledig för syskon. Läs mer om vår fritidshemsverksamhet