Lyssna

Specialkost

Sojaprotein

Höstterminen 2019 börjar skolköken att använda produkter som innehåller sojaprotein i kommunens skolluncher för att uttöka de vegetariska alternativen. De elever som är allergiska mot sojaprotein erbjuds specialkost.

Vad är sojaprotein?

Sojaprotein utvinns ur sojabönan och används ofta som ingrediens i olika vegetariska alternativ till köttprodukter. Till exempel kan man tillverka vegetariska grytbitar, vegetarisk korv, glass och växtbaserad mjölk av sojabönor.

Varför inför man sojaprotein i skollunchen?

Idag finns få alternativ för de som inte vill äta kött i skolan. Under många år har skolköken serverat quorn, men quorn innehåller ofta ägg vilket inte fungerar om man är vegan. Soja har ett bra näringsinnehåll med mycket protein och det är billigare än många andra vegetariska alternativ. Det ger också skolköken möjlighet att emellanåt skapa skolluncher som innehåller soja till alla matgäster, förutsatt att de inte serveras specialkost.

Allergiska serveras specialkost

För de allra flesta är soja och sojaprotein helt ofarligt men det finns personer som kan få en allergisk reaktion efter att ha ätit sojaprotein. Allergi mot sojaprotein hanteras på samma sätt som andra matallergier och kräver att man gör en anmälan om specialkost till barnets förskola eller elevens skola.

Om man misstänker att ens barn har någon form av allergi eller intolerans ska man alltid kontakta sjukvården för utredning.

Kontakt

Anna Lind, kostsamordnare
031-724 61 23
anna.lind@harryda.se

Relaterad information