Kontakt
Lyssna

Matsvinn

Varje dag arbetar kommunens kök med att balansera hur mycket mat som lagas till varje måltid och hur många måltider som går åt för att inte mat ska slängas i onödan. 

Matsvinn är mat som människor slänger men som lika gärna hade kunnat ätas eller säljas om den hade hanterats på ett smartare sätt. Härryda kommun startade 2015 ett treårigt projekt för att minska matsvinn i kommunens alla 52 kök. Det tidsbegränsade projektet blev en succé och uppdraget är nu permanent.

Effekterna av minskat matsvinn

  • Av de drygt 1.5 miljoner måltiderna som kommunen lagade genererades, 202 000 kg matavfall. 85% av matavfallet 2014 uppskattades till matsvinn, eller 172 000 kg vilket motsvarar ca 490 000 måltider.
  • Arbetet har lett till ökad utsortering och återvinning av brännbart avfall.
  • Det brännbara avfallet har minskat med 26 procent jämfört med 2014.
  • Kostnaderna för både råvaror och hantering av avfall har minskat.

Skolmat av "räddade råvaror"

På skolrestaurangen Backaskolan i Landvetter lagar man skolmat på ”räddade råvaror” från våra leverantörer. Det kan vara råvaror med kort datum och grönsaker och frukt med stötskador – varor som annars skulle ha slängts.

Nationellt uppmärksammat arbete

Matsvinn i siffror under 2018

  • Av de drygt 1.5 miljoner måltiderna som kommunen lagade genererades 168 000 kg matavfall.
  • 70% av matavfallet 2018 uppskattades till matsvinn, det är en minskning på 55 000kg vilket betyder att närmare 160 000 måltider har räddats från att slängas till ett råvaruvärde av 1 650 000 kr.
  • Vi har fram till idag minskat 30% och redan nått vårt mål med råge då är att minska 20% till år 2020