13 januari 2022

Eftertraktad utbildning för undersköterskor startar i höst

Personal pratar med brukare på äldreboende

Foto: Anna Sigvardsson

“Specialistundersköterska inom vård och omsorg för äldre” är namnet på den nya utbildning som Yrkeshögskolan i Mölnlycke erbjuder från hösten.
- Det är en utbildning som välkomnas av verksamheterna men också en jättebra karrärväg för undersköterskor, säger rektor Magnus Fagerström.

Magnus Fagerström

Magnus Fagerström

Året började riktigt bra för Yrkeshögskolan i Mölnlycke. Efter helgerna fick de besked om att deras ansökan om att starta den nya utbildningen för undersköterskor beviljats av Myndigheten för yrkeshögskolan.

- Det känns fantastiskt roligt. Intresset för att arbeta inom vården har ökat under pandemin och behovet av utbildad personal med specialistkompetens är stort. Det här är en eftertraktad utbildning som jag tror kommer att locka många, säger en glad Magnus Fagerström, rektor på Yrkeshögskolan och Vuxenutbildningen i Mölnlycke.

Tvåårig utbildning för yrkesverksamma

Utbildningen är på två år och på totalt 200 poäng. Det innebär i snitt en föreläsning i veckan, oftast på distans, samt ett antal så kallade närträffar på plats då hela studiegruppen samlas. För att kunna söka ska du vara utbildad undersköterska och ha jobbat i den rollen under minst ett år.

- Utbildningen vänder sig till yrkesverksamma och tanken är att du ska kunna studera vid sidan av ditt arbete. Utbildningens takt är anpassad för det. Efter examen kan du bland annat arbeta som metodhandledare, äldrekonsulent eller specialistundersköterska mot hemsjukvård eller äldreomsorg.

Ansökan till höstens 35 platser öppnar under februari och är öppen till maj. Utbildningen kommer att erbjudas med start varje höst 2022, 2023 och 2024.

Lyckat samarbete ligger bakom

Vuxenutbildningen är sedan två år tillbaka en del av verksamheten Härryda framtid som bland annat driver ett av kommunens prioriterade mål om att Härryda ska ha landets lägsta arbetslöshet.
- Det här är ett kvitto på ett lyckat samarbete inom sektorn för socialtjänst. Vi har tillsammans med vård och omsorg jobbat fram ansökan om utbildningen och vi har samma syn och målbild för vad vi behöver göra för att trygga en bra personalförsörjning, säger Magnus Fagerström.

Läs mer om Vuxenutbildningens utbildningar

Kontakt

Magnus Fagerström, rektor på Yrkeshögskolan och Vuxenutbildningen i Härryda kommun
031-724 66 60
magnus.fagerstrom@harryda.se