Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
9 september 2016
Lyssna

Vi är bäst i Västra Götaland på att besöka våra bibliotek och låna böcker!

I genomsnitt besöker alla invånare i Härryda kommun bibliotek en gång per månad och lånar en bok per månad. Barn i Härryda kommun som är mellan 0-17 år lånar i genomsnitt 27 böcker per år. Det visar den årliga statistiken från Svensk biblioteksförening.

Ingenstans i Västra Götaland är medborgarna så flitiga biblioteksbesökare som i Härryda kommun. Karin Brämberg, enhetschef på biblioteket i Mölnlycke, är väldigt nöjd och stolt över siffrorna:

- Ja, klart att vi är jätteglada över att våra bibliotek är välanvända!

Varför är Härryda borna så flitiga biblioteksbesökare, tycker du?

- Att känna sig välkommen och sedd som besökare är förstås
viktigt och vi jobbar mycket med bemötande, skyltning mm. Vi lyssnar på våra besökare, tar gärna emot inköpsförslag av dem!

Många använder vår hemsida, Arena, för att ställa sig på kö på böcker eller för att ladda ner e-böcker. Det är ju ett sätt att underlätta för våra besökare att använda sig av bibliotekets utbud.

Dessutom ordnar vi bokcirklar, möten med författare, temakvällar, fixar semlor (Ture Sventon fyller år) och tävlingar…

Har ni någon koll på vad Härrydaborna läser mest?

-Ja, det har vi faktiskt. Här är man snabb att efterfråga det senaste, det som ligger på topp i följsäljningslistor ligger även i topp hos oss.

Vuxna läser ungefär lika mycket romaner som facklitteratur, man bär med sig högar med tidskrifter och ligger i topp i regionen när det gäller e-böcker.

Barn i Härryda kommun läser dubbelt så mänga böcker än andra barn i landet i genomsnitt, hur föklarar du dessa siffror?

- Visst är det bra! Vi jobbar verkligen mycket på att nå så många barn och unga som möjligt. Vi har samarbete med bvc, förskola/skola, vi fixar temapåsar och äldersindelade "snabbpåsar". Vi har barnbibliotekarier på alla bibliotek!  De vet allt om deckare och dagboksböcker (det som lånas ut mest), men de vet också vad man kan läsa när allt det man suktar efter är utlånat. Och allt detta goda arbete har gett resultat!
__________________

Genomsnitt för resten av riket är ett biblioteksbesök i två månader och ett boklån per två månader. Genomsnitt i riket när det gäller utlåning av barnböcker är fjorton utlånade böcker per barn per år.

Kontakt

Karin Brämberg, enhetschef Mölnlycke kulturhus
031-724 64 09
karin.bramberg@harryda.se