Kontakt
24 januari 2019
Lyssna

Världens folksagor hyllas i urbant konstprojekt

Modern och figurativ urbankonst möter uråldriga folksagor från hela världen. Under våren deltar Härryda kommun i ARTSCAPE SAGA, ett konstprojekt som öppnar upp 12 kommuner i Göteborgsregionen för världens kulturer och storskalig gatukonst.

Artscape är en geografiskt obunden ideell organisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtids- och gatukonst. Sedan 2014 har Artscape genomfört flera stora kulturprojekt på olika platser i Sverige. Nu presenteras nästa stora projekt: ARTSCAPE SAGA. I projektet deltar Härryda kommun och 11 andra kommuner i Göteborgsregionen.

Under projektets tre veckor kommer internationellt ledande konstnärer tillsammans med sina svenska kollegor skapa en imponerande samling muralmålningar runt om i regionen. De offentliga konstverken kommer vara baserade på populära och mindre kända folksagor från världens alla hörn.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Genom att kombinera det med den ofta väldigt moderna gatukonsten hoppas vi kunna skapa många nya och spännande uttryck. Och inte minst fantastiska konstverk, säger Daniel Wakeham, en av grundarna av Artscape.

Konst till för alla

Besökare och invånare kommer få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram i regionen. Det anordnas även flera konstnärsledda workshops, där vem som helst får vara med och skapa konst tillsammans med erfarna konstnärer. Projektets aktiviteter är helt gratis och öppna för alla.

Mer information om ARTSCAPE SAGA, deltagande konstnärer och workshops kommer under våren. ARTSCAPE SAGA går av stapeln mellan 27 maj och 16 juni 2019.

Fakta om ARTSCAPE SAGA

När: 27 maj till 16 juni 2019.
Var: 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Projektet genomförs av Artscape i nära samarbete med de deltagande kommunerna och Nordsjö färg och med stöd av Västra Götalandsregionen.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Läs mer om Artscape här.länk till annan webbplats

I bildspelet visas muralmålningar från Artscape 2014 - 2017.

Kontakt

Joakim Albrektson, Kulturchef
031-724 64 34
joakim.albrektson@harryda.se