5 oktober 2021

SkogaSigne åter på muren i Hindås

Äntligen pryds muren vid Hindås station igen av en mastig muralmålning. Muralmålningen SkogaSigne (2021) är skapad av Elina Metso och avbildar igen Hindåsprofilen SkogaSigne i en ny tolkning.

Sedan i juni har muren vid Hindås station stått tom sedan muralmålningen SkogaSigne (2019) av misstag sanerades bort vid en klottersanering. Nu pryds muren åter av konst när Elina Metso på nytt tolkar historen om SkogaSigne.

Med inspiration från boende i Hindås

Under konstprojektet Artscape Saga 2019 uppmanades boende i Hindås att lämna in bilder, filmer, litteratur, myter, sagor och skrönor. Konstnären Elina Metso granskade det inlämnade materialet och inspirerades av historien bakom SkogaSigne.

Hela berättelsen om SkogaSigne. Länk till annan webbplats.

Elina Metso

Elina Metso

Hej Elina Metso, vad fick dig att välja historien om Skogasigne?
– Jag tyckte historien var rolig och intressant. Jag gillade bilden av kvinnan på taket och jägarteamet som såg henne sota skorstenen mitt i natten. Hon måste haft ett väldigt driv att fixa det själv.

Förra gången målade du med svartvita och gråa toner. Varför valde du nu att måla i färg?
– Förra gången målade jag i gråskala för att matcha sotet i historien om SkogaSigne. Denna gången har jag fått mer information om SkogaSigne och hennes liv. Därför tyckte jag det var roligare att måla något i färg som ger mer energi som berättar mer om henne som person.

Uppdaterade saneringsrutiner

För att historien inte ska återupprepas har Härryda kommun sett över rutinerna kring klottersanering och klotteranmälningar.

– För att undvika detta i framtiden kommer ärenden om klottersanering hanteras inom förvaltningen innan saneringsfirman skickas ut. Tillsammans med skyltning och kommunikation kring konstverken hoppas vi på att förhindra att ett liknande misstag sker igen, säger Susanna Eskilsson Juhlin, kultur- och fritidschef i Härryda kommun.

Bakgrund

Den första versionen av muralmålningen SkogaSigne (2019)

Den tidigare muralmålningen SkogaSigne (2019) som förstördes vid en klottersanering.

I juni 2021 tvättades konstverket SkogaSigne av misstag bort vid en klottersanering i Hindås. Konstverket var en del av muralmålningsprojektet Artscape Saga och skapades 2019.

Konstnär ska ge muren liv igen

Kontakt

Susanna Eskilsson Juhlin, kultur- och fritidschef
031-724 64 34
susanna.eskilsson.juhlin@harryda.se