Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
21 mars 2017
Lyssna

Renoveringen av Hindås station fortsätter under hösten

Hindås station

Det vackra stationshuset i början av februari 2017. Nu byggstängslet borta och man kan se den nyrenoverade fasaden och fönstren på nära håll. Foto: Anna Sigvardsson

Det vackra stationshuset i Hindås har fått nytt tak, fönster och fasad har renoverats och skorstenen rustats upp. I höst fortsätter renoveringen på insidan. 

Hindås stationshus, som är ett tydligt exempel på den nationalromantiska stilen, stod klart 1907. Ett vanligt söndagsnöje, för framförallt unga Göteborgare, var att ta ”Hindåsexpressen” ut för att åka skidor och skridskor. När Härryda kommun köpte stationshuset av Trafikverket 2012 var huset i stort behov av renovering.

Tidsenliga material och stil

– Vi startade förra sommaren med att renovera och tilläggsisolera taket. De gamla pannorna ersattes med nya i tidsenligt material och stil. Vi har också skrapat och målat fasaden och fönstren, vilket har varit ett tidsödande arbete, berättar Svante Stignor, projektledare i Härryda kommun.

Skorstenen visade sig vara rejält fuktskadad och balkongen mot huvudentrén var också i dåligt skick.

– För ett så här gammalt hus funkar inga standardlösningar och det gör att det blir lite annorlunda utmaningar. Bara en sådan sak som att måla med linoljefärg istället för med traditionell målarfärg är ju speciellt, säger Svante Stignor.

Invändig renovering under hösten 

Under hösten startar renoveringen av insidan. Här planeras ny ventilation, omdragning av el och renovering av väggar, tak och golv.

– Det är framför allt på de stora ytorna på bottenplanet som vi lägger krutet, och här ska vi förstås gå lika varsamt fram som på utsidan. Stationshuset är inte k-märkt, men vi behandlar det som att det vore det, säger Svante Stignor.

Arbetet beräknas ta cirka ett halvår och under denna tid är huset helt stängt.

- Vi försöker hitta ersättningslokaler till de återkommande aktiviteterna. Vad gäller större evenemang som till exempel julmarknaden så får vi se om det är möjligt att genomföra eller inte, berättar Mette Waldrop som är kassör i Hindås bygdegårdsförening och ansvarar för verksamheten i huset.

Fasaden har skrapats, lagats och målats med linoljefärg.

Fasaden har skrapats, lagats och målats med linoljefärg.

En timmerman bytte ut de rötskadade stockknutarna mot nya.

En timmerman bytte ut de rötskadade stockknutarna mot nya.

Stationshuset har fått nya dörrar och hängrännor.

Stationshuset har fått nya dörrar och hängrännor.

Den viktiga torkningen mellan arbetsmomenten gör att en fönsterrenovering kan ta upp till två veckor.

Den viktiga torkningen mellan arbetsmomenten gör att en fönsterrenovering kan ta upp till två veckor.

Kontakt

Svante Stignor, projektledare
031-724 64 62
svante.stignor@harryda.se