Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
19 augusti 2019
Lyssna

Naturupplevelser i din närhet

I Härryda kommun är det lätt att ta sig ut i sensommarens natur! Upptäck promenadstigar, grillplatser, bad- och fiskesjöar och naturreservat.

Fyll svampkorgen

Härryda kommun består till hälften av barrskogar. Närheten till skogen och Allemansrätten ger dig chansen att plocka läckra matsvampar. Tänk på att bara ska plocka svampar du är helt säker på då vissa svampar kan innehålla mycket skadliga ämnen.

Vågar du sova i skogen?

Testa en gratis övernattning i något av vindskydden som finns i kommunens naturområden. Du får tak över huvudet och en vacker vy att vakna till. Ta med dig sovsäck, liggunderlag och något gott att äta. Tänk på att allt skräp ska tas med hem och inte lämnas på platsen.
Karta med utmärkta vindskydd finns på Härrydakartan under fliken ”Natur”.

Testa mountainbikebana i terrängen

Vid Rävlanda hed i Rävlanda och Wolffs kulle i Mölnlycke finns banor för att testa balans och svängar.
Vid Finnsjön i Mölnlycke pågår arbete med en ny bana.

Grilla under bar himmel

I Härryda kommun är det lätt att ta picknick eller grilla lunch i det gröna!
Ta med dig familjen eller vänner och din medhavda lunchkorg till någon fin plats i Gallhålans, Rådasjöns, Klippans naturreservat eller Rävlanda hed. I flera av naturreservaten i kommunen erbjuder vi grillplatser, ibland finns även ved på platsen. Karta med utmärkta grillplatser finns på Härrydakartan under fliken ”Natur”.

Prova fiskelyckan

Abborre, gädda, mört, nors eller kräfta. En öring om du har tur. I Härrydas många sjöar har fritidsfiskaren inga problem med att hitta vatten för sin fiskelycka.
Fiskekort säljs hos fiskevårdsföreningar, i vissa butiker och digitalt.

Utmana familj och vänner i Naturfrågan

På Labberahalvön vid Råda säteri finns Naturstigen med frågor och växter och djur. Du svarar på quiz-frågorna med hjälp av en app i mobilen. Naturstigen är cirka två kilometer och lätt att gå. Passa på att stanna till vid Råda säteri och ta en fika på caféet.

Ta med morfar och farmor ut i skogen

Visste du att många av våra naturområden finns beskrivna i en tillgänglighetsdatabas? Där kan du i förväg planera er upplevelse utifrån era och områdets förutsättningar som trappor, höjdskillnader mm.

Vandra långt

I Härryda kommun är det lätt att semestra på hemmaplan! Ta tåget eller bussen till Hindås där två större vandringsleder utgår. Vildmarksleden tar dig västerut med flera möjligheter att vika av mot kollektivtrafik på väg mot Skatås i Göteborg. Sjuhäradsleden går från Hindås och österut mot Bollebygd och Borås, Ulricehamn och vidare mot Mullsjö. Längs lederna finns möjlighet att övernatta i vindskydd och grilla på grillplatser. Följ SMHI:s brandriskprognoslänk till annan webbplats eller ladda ner appen ”Brandrisk Ute”länk till annan webbplats för att hålla koll på läget där du befinner dig.

Sista badet för de hurtiga

Det finns 160 sjöar att välja på. Nio badplatser sköts av kommunen under badsäsongen, 1 maj– 15 september. Vid alla badplatser finns brygga och toaletter, gräsmattor och en bit sandstrand. De flesta har också hopptorn. En del har grillplats.