Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
17 augusti 2021

Naturupplevelser i din närhet

Upptäck promenadstigar, grillplatser, bad- och fiskesjöar och naturreservat. I Härryda kommun är det lätt att ta sig ut i sensommarens natur!

Fyll svampkorgen

Härryda kommun består till hälften av barrskogar. Närheten till skogen och allemansrätten ger dig chansen att plocka läckra matsvampar. Tänk på att bara ska plocka svampar du är helt säker på då vissa svampar kan innehålla mycket skadliga ämnen.

Vågar du sova i skogen?

Testa en gratis övernattning i något av vindskydden som finns i kommunens naturområden. Du får tak över huvudet och en vacker vy att vakna till. Ta med dig sovsäck, liggunderlag och något gott att äta. Tänk på att allt skräp ska tas med hem och inte lämnas på platsen.
Karta med utmärkta vindskydd finns på Härrydakartan under fliken ”Natur”.

Testa mountainbikebana i terrängen

Vid Rävlanda hed i Rävlanda och Wolffs kulle i Mölnlycke finns banor för att testa balans och svängar. Vid Finnsjön i Mölnlycke finns också en cykelbana.

Grilla under bar himmel

I Härryda kommun är det lätt att ha picknick eller grilla sin lunch i det gröna! Ta med dig familjen eller vänner och din medhavda matkorg till någon fin plats. I flera av naturreservaten i kommunen erbjuder vi grillplatser, ibland finns även ved på platsen. Karta med utmärkta grillplatser finns på Härrydakartan under fliken ”Natur” eller i appen Mitt Härryda/Friluftsliv.

Prova fiskelyckan

Abborre, gädda, mört, nors eller kräfta. En öring om du har tur. I Härrydas många sjöar har fritidsfiskaren inga problem med att hitta vatten för sin fiskelycka.
Fiskekort säljs hos fiskevårdsföreningar, i vissa butiker och digitalt.

Promenad med fika och blomsterprakt

Säteriträdgården är i högform med blomsterängar och köksträdgård. Det finns möjlighet att fika och sitta ner med egen matsäck. På Labberahalvön vid Råda säteri finns en stig som är cirka två kilometer och lätt att gå.

Ta med morfar och farmor ut i skogen

Visste du att många av våra naturområden finns beskrivna i en tillgänglighetsdatabas? Där kan du i förväg planera er upplevelse utifrån era och områdets förutsättningar som trappor, höjdskillnader mm.

Vandra långt

I Härryda kommun är det lätt att semestra på hemmaplan! Ta tåget eller bussen till Hindås där två större vandringsleder utgår. Vildmarksleden tar dig västerut med flera möjligheter att vika av mot kollektivtrafik på väg mot Skatås i Göteborg. Sjuhäradsleden går från Hindås och österut mot Bollebygd och Borås, Ulricehamn och vidare mot Mullsjö. Längs lederna finns möjlighet att övernatta i vindskydd och grilla på grillplatser. Följ SMHI:s brandriskprognos Länk till annan webbplats. eller ladda ner appen ”Brandrisk Ute” Länk till annan webbplats. för att hålla koll på läget där du befinner dig.

Sista badet för de hurtiga

Det finns 160 sjöar att välja på. Nio badplatser sköts av kommunen under badsäsongen, 1 maj– 15 september. Vid alla badplatser finns brygga och toaletter, gräsmattor och en bit sandstrand. De flesta har också hopptorn. En del har grillplats.