20 oktober 2021

Konstverk i nya arenan hyllar innebandy

Konstverket ”6-5” inne i den nya eventarenan Wallenstam arena i Mölnlycke är en matematisk hyllning till innebandy. Idén bakom den geometriska väggmosaiken är minst sagt udda – en SM-finalmatch där bollens rörelser översatts till linjer.

När konstnären Jesper Nyrén fick uppdraget att skapa ett 200 kvadratmeter stort konstverk åt den nya eventarenan i Mölnlycke, Wallenstam arena, visste han att hallen också skulle bli hemmaplan och matcharena åt innebandyklubben Pixbo Wallenstam.

– Då kändes det naturligt att knyta an till själva sporten som ska utföras här. Hur spelarna och bollen rör sig blir en rytm och rörelse som var naturlig att översätta till konst, säger Jesper Nyrén.

Märkte upp alla bollpassningar

Som utgångspunkt djupstuderade Jesper Nyrén matchen som är en av klubbens största höjdpunkter genom tiderna: SM-finalen mellan Pixbo och Mora år 2016, som Pixbo vann. Varje bollrörelse och passning under matchens 60 minuter skulle ritas upp som linjer på en karta.

– Från början streckade jag upp varenda linje som gjordes på planen men jag märkte ganska snart att det blev för mycket. De linjerna som jag till slut har använt mig av är de fem-sex sista förflyttningarna innan det blev mål. Och det blev ganska många mål i den här matchen så det blev många linjer ändå, skrattar Jesper Nyrén.

Två medarbetare hjälpte Jesper Nyrén att måla upp konstverket på den bakre kortsidan i arenan. Där syns det nu från varje läktarplats med 140 olikfärgade fält som bildas mellan alla linjer.

– Jag hoppas att man kan känna den energi som finns i spelet och en koppling till sporten. Men den ska också funka som en målning i sig som vem som helst kan lägga in sina egna tankar och värderingar i, säger Jesper Nyrén.

A-lagsspelare reagerar

Konstverket har fått namn efter matchresultatet: 6-5.
Pixbo-spelaren Ida Sundberg, korad till Sveriges bästa innebandyback och en av SM-guldvinnarna 2016, är överraskad över sättet att göra konst av innebandy.
– Jag har inte sett något liknande förut. Det är så häftigt med ett konstverk som fångar hur mycket den matchen betyder för hela klubben och att vi alltid kommer att bli påminda om den så här, säger hon.

Kontakt

Margreth Tallvid, planeringsledare kulturverksamheten
margreth.tallvid@harryda.se