Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
22 november 2018
Lyssna

Konstverket Kometen landar äntligen i Mölnlycke

Efter fyra år av osannolika prövningar landar konstnären Johan Paalzow sitt utomjordiska konstverk Solsten i Mölnlycke. På fredag 30 november hittar den stora kometkroppen sin permanenta plats i Mölnlycke företagspark.

– Det har varit ett tungt äventyr, det är en svår skulptur att göra och allt är handgjort. Jag jämför det med att utveckla och bygga en Volvo helt på egen hand och har mest fokuserat på att resultatet ska bli outstanding, säger konstnären Johan Paalzow om varför konstprojektet blivit utdraget.

Redan 2013 tog han fram skisser och en minimodell av kometen. Ett år senare började han arbetet med sitt konstverk kallat Solsten, för Härryda kommuns räkning. Först nu är den 13 meter långa och 800 kilo tunga kometen redo att lyftas på plats på ett bågformat fundament som redan står och väntar.

– Jag har många gånger undrat om kometen blivit kvar i sin omloppsbana i rymden men nu får detta häftiga konstverk äntligen kontakt med jorden, säger Margreth Tallvid, planeringsledare för kulturverksamheten i Härryda kommun som följt hela resan.

Monterad och klar på fredag

Det kalla vädret gör att konstverket beräknas vara färdigmonterat först på fredag. Det placeras fem meter upp på ett bågformat fundament vid en cirkulationsplats i Mölnlycke företagspark strax intill riksväg 40 vid Mölnlyckemotet där många fordon och gående passerar dagligen.

Konstnären uppmanar alla som är nyfikna på att se när konstverket lyfts på plats att komma till cirkulationsplatsen Öjersjövägen/Designvägen på fredag mellan klockan 10-11.

Vid slutmonteringen stiger medkonstnären Joel Danielsson in i skulpturen via en liten lucka för att bulta fast kometkroppen i fundamentet.

Kontakt

Margreth Tallvid, planeringsledare kulturverksamheten
031-724 64 32
margreth.tallvid@harryda.se

Johan Paalzow, konstnär
073-962 46 17