Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
30 juni 2021

Konstnär ska ge muren liv igen

SkogaSigne av Elina Metso (2019)

SkogaSigne av Elina Metso (2019)

I början av veckan tvättades konstverket SkogaSigne av misstag bort vid en klottersanering i Hindås. Konstverket var en del av muralmålningsprojektet Artscape Saga och skapades 2019. Nu förs dialog med konstnären för att ersätta det förlorade konstverket.

Under 2019 fick boende i Hindås chansen att lämna in lokala berättelser och skrönor om orten som en del av projektet Artscape Saga. Berättelserna tolkades sen av konstnären Elina Metso som resulterade i konstverket SkogaSigne vid Hindås station.

Tidigare i veckan upptäcktes det att konstverket inte längre fanns kvar. Susanna Eskilsson Juhlin är kultur- och fritidschef och förklarar att konstverket tagits bort av misstag, något som hon djupt beklagar.

  • – Jag förstår verkligen att det finns Hindåsbor som är upprörda och ledsna över detta. Det har inkommit en anmälan genom en felanmälningsapp om klotter och någonstans på vägen har det skett ett misstag som inneburit att SkogaSigne tvättades bort i saneringen. Det är oerhört tråkigt att konstverket är borta, säger kultur- och fritidschef Susanna Eskilsson Juhlin.

Händelsen utreds nu internt och rutiner kring sanering kommer ses över för att undvika att något liknande händer igen.

Konstverket kommer att ersättas

Planer för att ersätta konstverket pågår redan och det är redan klart att SkogaSignes konstnär Elina Metso kommer att återvända till Hindås, så snart det är möjligt och förhoppningsvis redan under sommaren 2021.

  • Vi har pratat med Elina och undersöker nu om konstverket ska återskapas eller om Elina ska göra ett nytt konstverk på muren. I så fall skulle hon också kunna utgå ifrån de berättelser som samlades in under Artscape Saga 2019 för att behålla konstverkets starka anknytning till Hindås som ort, säger kultur- och fritidschef Susanna Eskilsson Juhlin.

Kontakt

Susanna Eskilsson Juhlin, kultur- och fritidschef
031-724 64 34
susanna.eskilsson.juhlin@harryda.se