Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
15 augusti 2016
Lyssna

Joakim Albrektson är ny kulturchef

1 augusti började Joakim Albrektson sitt nya jobb som kulturchef i Härryda kommun.

Joakim Albrektson. Foto: Anna Sigvardsson

Joakim Albrektson. Foto: Anna Sigvardsson

Ålder: 47 år.
Familj: Gift med Johanna, barnen Gustav (14), Klara (12) och labradoren Pixie.
Bor: Göteborg, i stadsdelen Örgryte/Jakobsdal.

Välkommen! Vad vet du om kommunen?

- Tack, jag har bott granne ganska länge så jag har hyfsad koll. En välmående, mellanstor, växande kommun med en ambition att låta kulturen spela en självklar och viktig roll. Nybygget av kulturhuset i Landvetter ger ju en tydlig signal om detta till exempel.

- Sen är nog flygplatsen det ställe som jag hittills varit på flest gånger. Förutom Garden Center i Mölnlycke då, där i princip allt grönt hemma kommer ifrån.

Hur ser din bakgrund ut?

- Jag kommer från Göteborg & Co där jag har arbetat med olika kulturprojekt och arrangemang. Det har varit en salig blandning av musik, film, scenkonst, litteratur, stort och smått, smalt och brett. Ett fantastiskt jobb.

- Innan dess var jag några år på SVT i Göteborg, som förhandlare, och dessförinnan i Stockholm i knappt tio år där jag i huvudsak arbetade med upphovsrätt, jag är jurist i botten och läste i Lund. Innan dess, en uppväxt i Göteborg.

Vad ser du fram emot mest?

- Att tillsammans med ett hängivet och kvalificerat gäng fortsätta skapa plats för kulturen i kommunen, och så klart använda den bakgrund jag har både för att utveckla nuvarande och för att hitta nya samarbeten med kulturen som utgångspunkt. Och att få göra detta i en kommun som förstår kulturens värde och vikten av att ha ett starkt och aktivt kulturliv.

Vad är kultur för dig?

- Det är inte så lätt att svara kort på, men jag gör ett försök. Kulturen för mig är helt enkelt en av livets meningar. Jag hör ju hur högtravande det låter men så är det. Att läsa, titta på film eller tv-serier, spela och lyssna på musik, spela spel, gå på festival. Man kan göra det bara för njutningens skull. Och det är gott så.

- Men kulturen är också en utgångspunkt för samtal och möten och ifrågasättanden, inte sällan angående ganska svåra frågor. Ta till exempel debatten under våren om några av Jan Lööfs bilderböcker. Kulturen är en given plattform för frågor om grundläggande mänskliga rättigheter och i bästa fall en kraft som hjälper till att belysa och försvara dessa rättigheter.

--------------------------------------

I kulturverksamheten ingår: Kulturskolan, kulturhus och bibliotek i Hindås, Landvetter, Mölnlycke och Rävlanda.

Joakim efterträder Berit van Lokhorst som gått i pension.

Kontakt

Joakim Albrektson, verksamhetschef kultur
031-724 64 34
joakim.albrektson@harryda.se