Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
17 januari 2017
Lyssna

Invigning av konstverk på Råda torg 21 januari

Lördag 21 januari kl 12 avtäcks skulpturen. Välkommen att vara med!

Lördag 21 januari kl 12 avtäcks skulpturen. Välkommen att vara med!

En mjukt slingrande skulptur – som kontrast till torgets rätvinkliga arkitektur. Det tog konstnären Eva Hild fasta på när hon skapade Nod för Råda torg i Mölnlycke. Lördag 21 januari kl 12 invigs konstverket, välkommen att vara med!

Skulpturen Nod är den sista pusselbiten i upprustningen av Råda torg. Än så länge döljer sig konstverket bakom plast, men vi vet att den har en slingrande form, är gjord i aluminium och väger sina 350 kilo. Eva Hild kallar sitt verk Nod, vilket betyder knutpunkt eller förgrening och översatt från engelska; nicka, samtycka, vaja.

Hej Eva Hild, vad var din första tanke när du såg platsen där du skulle skapa ett konstverk?

-En fin, öppen och rätvinklig plats där människor rör sig över ytan. En passage men också en mer stillsam och intim plats bortom huvudstråket i Mölnlycke. Spännande variation av byggstilar och material på husen runt omkring. En plats där ett konstverk måste tåla att ses från alla håll.

Vad vill du att de som passerar torget ska tänka och känna när de ser Nod?

- Jag vill att skulpturen ska tillföra en mjukhet och rörelse på torget. Den är både öppen och kraftfull. Tillsammans med vattnet hoppas jag att platsen får ett extra liv och att skulpturen blir en samlingspunkt och något man känner igen. Jag tror att konstverket kommer att göra platsen tydligare.

Invigning lördag 21 januari kl 12

Det blir invigningstal av kommunalråd Per Vorberg, musikunderhållning och vi får också höra Eva Hild berätta om sitt verk. Välkommen!

Om Eva Hild
Eva Hild är skulptör och har lera som sitt grundmaterial. Efter sin examen vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg har hon deltagit i ett stort antal utställningar och utfört många offentliga utsmyckningar. Hon har även haft separatutställningar i bland annat Stockholm, Paris och New York. Eva Hild bor och arbetar i Sparsör utanför Borås.
Läs mer på: evahild.comlänk till annan webbplats

Kontakt

Margreth Tallvid, planeringsledare
031-724 64 32
margreth.tallvid@harryda.se