4 september 2020
Lyssna

Humorladdad föreläsning om ångest

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Ångestpodden i bildmontage med text.

Vad kan vi göra för att få fler att våga prata om psykisk ohälsa? På internationella suicidpreventiva dagen den 10 september kommer Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från ”Ångestpodden” till Mölnlycke kulturhus med ett föredrag om just detta.

Föreläsningen ”Förr eller senare känner du igen dig” handlar om att vara ung vuxen i Sverige idag, med social press och en växande psykisk ohälsa bland unga. I humorns tecken och utifrån egna erfarenheter berättar Ida och Sofie om vad som borde göras för att få fler att våga prata om hur de mår i själen.

– Precis som titeln på fördraget säger så passar innehållet för alla, inte bara yngre, menar Ulrika Aebeloe som är utvecklingsledare inom folkhälsa i Härryda kommun.
– Så många som en fjärdedel av oss svenskar drabbas någon gång i livet av psykisk ohälsa. Just i år finns risk för att fler kan tappa livsglädjen i takt med att höstmörkret tränger sig på, så visst är det ett angeläget ämne.

Föredrag med Ångestpodden - Mölnlycke kulturhus, 10 septemberlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Särskilda satsningar på psykisk hälsa

Föredraget den 10 september är en av många insatser för att främja psykisk hälsa hos invånarna – en prioriterad fråga i kommunens arbete för en hållbar utveckling. Utöver det ordinarie hälsofrämjande arbetet i exempelvis skola, fritid och kultur och verksamheter för äldre, jobbar kommunen aktivt med informations- och utbildningsinsatser för att öka kunskapen om hur vi kan lära oss att se och hjälpa den som behöver stöd och hur vi kan bryta tabun kring psykisk ohälsa och självmord. Bland annat genomförs årligen programmet YAM (Youth Aware of Mental Health) med elever i årskurs åtta. Kommunen satsar också på att höja kompetensen hos lärare, fritidsassistenter och andra som dagligen möter människor i arbetet, om hur vi kan förebygga psykisk ohälsa och också lära oss att upptäcka och hjälpa när någon mår dåligt.

På världsdagen för psykisk hälsa den 8 oktober finns möjlighet att ta del av ytterligare ett föredrag om hur vi kan hjälpa såväl oss själva som andra att välja livet.

Föredrag: När någon inte orkar leva - Mölnlycke kulturhus, 8 oktoberlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Psykisk hälsa och suicidprevention
Folkhälsa och levnadsförhållanden – så mår kommuninvånarna
Agenda 2030 – för en hållbar utveckling

Fakta – Internationella suicidpreventiva dagen

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. Världen över arrangeras föreläsningar, utbildningar och manifestationer med målet att sprida medvetenhet och synliggöra diskussionen om psykisk hälsa och suicid. I Härryda kommun kan du ta del av föredraget ”Förr eller senare känner alla igen sig” med Ångestpodden, på Mölnlycke kulturhus.

Viktiga länkar

Om du misstänker att någon har självmordstankar

När du misstänker att någon är på väg att begå självmord ska du alltid ringa larmcentralen, 112. Larmcentralen har öppet dygnet runt alla dagar.

Om du har eller misstänker att någon i din närhet har självmordstankar finns det hjälp att tillgå dygnet runt:

Självmordslinjen
Stöd och vägledning till dig som har självmordstankar. Även för anhöriga.
Öppet dygnet runt och samtalen är gratis. Ring eller chatta.
90 101
www.mind.se länk till annan webbplats

Suicide Rescue
Arbetar för att förhindra självmord. Du som misstänker att någon tänker begå självmord eller du som själv funderar på att ta ditt liv kan vända dig hit.
hello@suiciderescue.se
www.suiciderescue.se länk till annan webbplats

Elevhälsan
Du som går i skolan och har frågor som rör dig själv, kompisar eller familj kan kontakta elevhälsans skolsköterska, kurator, psykolog eller socialpedagog.
Ring kommunens växel på 031-724 61 00 och be att bli kopplad till elevhälsan.

Vi finns här! Folder med stödnummer för som mår dåligt och för anhöriga (pdf)länk till annan webbplats

Fler länkar

Vårdguiden - självmord går att förebygga
1177.selänk till annan webbplats

Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd - SPES spes.selänk till annan webbplats

Suicide Zero
suicidezero.selänk till annan webbplats

Kontakt

Ulrika Aebeloe, utvecklingsledare folkhälsa
031-724 61 27länk till annan webbplats
ulrika.aebeloe@harryda.se