19 augusti 2021

Håll kvar känslan av sommar och ledighet utomhus

Semester och skollov kanske är slut men det är inte sommaren. Håll kvar känslan av ledighet med korta och långa promenader i Härryda. Här tipsar vi om fyra promenadstråk med olika karaktärer.

Rävlanda Hed

En 2,5 kilometer lång promenad på grus genom kuperad skog och böljande fält. Längs vägen hittar du vackra Björketorps hembygdsförening med gamla odlingssorter vid stugknuten. Fortsätt förbi en övergiven kolerakyrkogård, ett utegym, en fiskebrygga med utsikt över Storån, fikabord med grillplats och en hinderbana för stora och små. Det kan hända att du får syn på en och annan mountainbikecyklist för här korsas promenaden av cykelbanor.
Avsluta gärna med ett besök i intilliggande Rävlanda trädgård som har en stor bredd av odlarglädje i blomsterbäddar och växthus. Man kan ta med egen fika till hembygdsgården eller äta på kafé eller restauranger i närheten. En karta till Rävlanda hed hittar du på webbsidan Motionsspår.

Storåns dalgång

Fem kilometer lång promenad med storslagen utsikt över Storåns dalgång och jordbruksmarker mellan Hällingsjö och Rävlanda. Den grusade landsvägen tar dig över Storåns strömmar, ängar, kohagar och dungar av stora träd. Dalgången är också hemvist åt många fåglar. Ett kafé finns i närheten av Apelnäs bro på östra sidan om dalgången. Storåns dalgång

Landehof reflexbana

Naturstigar över stock och sten i nordöstra Landvetter som man kan gå på dagtid eller på natten med hjälp av en ficklampa, pannlampa eller mobilens lampa. Slingorna passerar flera tjärn och är 2, 3 och 5 kilometer långa och går att kombinera till 8 och 10 kilometer. Ländehofs motionsspår Länk till annan webbplats.

Byvandring Härryda väster

I orten Härryda finns en fem kilometer lång kulturhistorisk vandring med stopp där skyltar och ett informationshäfte med bilder, berättar om ortens historia. Det finns gårdskultur med anor från minst 1500-tal inramad av vacker natur, gammal industrihistoria och överraskande händelser och starka personligheter. Härryda hembygdsförening Länk till annan webbplats. har mer information om promenaden och hur du tar dig dit.

Fler naturupplevelser i din närhet