15 september 2021

Fortsatt gott betyg för friluftslivet i Härryda

Ett systematiskt arbete för attraktiva och tillgängliga friluftsområden befäster återigen Härryda kommuns plats i toppen i Naturvårdsverkets rankning Sveriges friluftskommun. Om än med lägre placering i år än förra året.

Av 207 kommuner som i år är med i Naturvårdsverkets undersökning Sveriges friluftskommun hamnade Härryda kommun på 17:e plats. Förra året placerade sig kommunen på en fyrdelad förstaplats.

Varje år ändras inriktningen i Naturvårdsverket utvärdering, I år prioriterades kommunernas arbete med barnkonventionen och friluftsliv. Resultatet baseras på aktiviteter, samverkan och satsningar inom dessa och en rad andra områden. Uppgifterna sammanställs till en poäng.

Nummer 2 i Västra Götaland

Ser man till Västra Götalandsregionens 49 kommuner rankar sig Härryda kommun på delad andraplats efter ettorna Götene, Tjörn och Trollhättan. Med 30 poäng räcker det även till en andraplats i Göteborgsregionen bakom ettan Tjörn.
De kriterier som gör att Härryda ligger jämförelsevis högt år efter är år är att kommunen arbetar efter en tydlig plan för hur friluftslivet ska utvecklas så att det blir tillgängligt för fler.

Årets friluftskommun är Olofström i Blekinge. Partille kommun är årets klättrare i undersökningen.
Sveriges friluftskommun 2021 Länk till annan webbplats. (Naturvårdsverket)

Ny discgolfbana och bättre stigar

Det senaste årets satsningar är bland annat en ny discgolfbana i Wendelsbergsparken, fortsatt arbete med tillgängligare badplatser för personer med funktionshinder, fler informationstavlor och uppmärkning av leder. Kommunen får även bra betyg för hög profilering av friluftsområden genom exempelvis återkommande hemestertips under pandemin.

På harryda.se är Vandringsleder och strövområden bland de 20 mest välbesökta webbsidorna.